Behavior of Energy and Economic Indicators in a Cuban Conventional Dairy

Main Article Content

Jenifer Alvarez-Lima
Yanoy Morejón-Mesa
José Carlos Oliva-Suárez
Pedro Pablo del Pozo-Rodríguez

Abstract

The energy analysis accompanied by economic indicators constitutes a valuable tool for the comprehensive and systemic evaluation of ecosystems, which estimates the values of energies incorporated in products, processes and economic responses, as well as the impact of human activities on ecosystems. . In the present work, the behavior of energy and economic efficiency indicators is analyzed in a dairy unit with a conventional management system, located in the Mayabeque province, Cuba during the years 2018 and 2019. The energy indicators were determined: energy produced and consumed , energy balance, protein produced and consumed, energy cost of protein production and people who feed the system with energy (Pe) and protein (Pp); and economic indicators: net income, net benefit and benefit/cost ratio. The total production per surface unit expressed in terms of energy, showed values of 3.04 and 2.61 GJ.ha-1, while the protein was 38.94 and 33.36 kg.ha-1. The energy balances were below the unit (0.25 and 0.44 MJ/MJ), with high energy costs to obtain protein and low capacity to feed people (0.71 Pe/ha and 1.53 Pp/ ha, 2018; 0.61 Pe/ha and 1.31 Pp/ha, 2019); even so, the benefit/cost ratio of 2.29 and 1.81 CUP/CUP revealed the profitability of the system. Although greater energy efficiency was obtained in 2019, the economic benefit was lower due to the reduction in food inputs that, in the absence of alternative sources, affected productivity and income.

Article Details

How to Cite
Alvarez-Lima, J., Morejón-Mesa, Y., Oliva-Suárez, J. C., & del Pozo-Rodríguez, P. P. (2022). Behavior of Energy and Economic Indicators in a Cuban Conventional Dairy. Ingeniería Agrícola, 12(4). Retrieved from https://revistas.unah.edu.cu/index.php/IAgric/article/view/1633
Section
Artículos Originales

References

Acosta, A., Betancourt, J., Bu, A., Fernández, P., Mok, L., & Morales, C. (2017). Estudio sobre la competitividad de la producción lechera cubana [Manuscrito].

Altieri, M. (1999). Bases científicas para una agricultura sustentable. Montevideo: Nordan Comunidad.

Altieri, M. A. (1997). Agroecología. Bases científicas para una agricultura sustentable. CLADES/ACAO.

Arcos, A. C. N., Lascano, A. P. J., & Guevara, V. R. V. (2019). Manejo de asociaciones gramíneas-leguminosas en pastoreo con rumiantes para mejorar su persistencia, la productividad animal y el impacto ambiental en los trópicos y regiones templadas. Revista Ecuatoriana de Ciencia Animal, 2(2), 1-31.

Casimiro, L., Casimiro, J., & Hernandez, J. (2017). Resiliencia socioecologica de fincas familiares en Cuba. Estación Experimental de Pastos y Forrajes Indio Hatuey.

Casimiro, R. L., Casimiro, G. J. A., Suárez, H. J., Martín, M. G. J., & Rodríguez, D. I. (2019). Índice de aprovechamiento de fuentes renovables de energía, asociadas a tecnologías apropiadas en fincas familiares en Cuba. Pastos y Forrajes, 42(4), 253-261.

Funes, M. F. R. (2009). Agricultura con futuro: La alternativa agroecológica para Cuba (Universidad de Matanzas). Estación Experimental Indio Hatuey, ISBN: 959-7138-02-6.

Funes, M. F. R., Martín, G., Suárez, J., Blanco, D., Reyes, F., Cepero, L., Rivero, J., Rodríguez, E., Savran, V., & del Valle, Y. (2011). Evaluación inicial de sistemas integrados para la producción de alimentos y energía en Cuba. Pastos y Forrajes, 34(4), 445-462.

García, D. J. R., Hernández, B. M., & Pérez, B. A. (2018). Comportamiento reproductivo de los genotipos Cebú y 5/8 Cebú x 3/8 Simmental en la región central de Cuba. Revista de producción Animal, 30(2), 44-51.

Gebhardt, S. E., Pehrsson, P. R., Cutrufelli, R. L., Lemar, L. E., Howe, J. C., & Haytowitz, D. (2007). USDA National Nutrient Database for standard reference, release (p. 22). USDA.

González, R., Sánchez, M., Bolívar, D., Arango, J., Chirinda, N., Pantévez, H., Londoño, G., & Rosales, R. (2020). Caracterización técnica y ambiental de fincas de cría pertenecientes a muy pequeños, medianos y grandes productores. Rev Mex Cienc Pecu, 1(1), 183-204.

Grupo Industrial de Alimentos y Silos (GIAS). (2015). Información a los consumidores de piensos, premezclas, materias primas y productos farmacéuticos y harina integral de maíz sobre el modelaje obligatorio para la presentación de sus demandas. GIAS.

Hernández, A., & de León, P. R. E. (2018). Performance of dairy production, reproduction and longevity in Holstein and its crosses with Cebu. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 52(3), 235-247.

Hernández, J. A., Pérez, J. J. M., Bosch, I. D., & Castro, S. N. (2015). Clasificación de los suelos de Cuba. Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas (INCA).

Milera, R. M. C., Machado-Martínez, M. R. L., Alonso, A. O., Hernández, C. M. B., & Sánchez, C. S. (2019). Pastoreo racional intensivo como alternativa para una ganadería baja en emisiones. Pastos y Forrajes, 42(1), 3-12.

ONU, C. E. Y. S. (2015). Informe del Grupo Interinstitucional y de Expertos sobre los Indicadores de los Objetivos de Desarrollo Sostenible.

Palacios, E. A., Domínguez, V. J., Padrón, Q. Y., Rodríguez, C. M., Rodríguez, A. F. A., Espinoza, V. J. L., & Ávila, S. N. Y. (2016). Caracterización de la curva de lactancia de bovinos Siboney con modelos no lineales mixtos. Revista mexicana de ciencias pecuarias, 7(2), 233-242.

Peña, R. Y. F., Benítez, J. D. G., Almaguer, P. N. A., & Pacheco, P. C. E. (2019). Caracterización de la ganadería vacuna del sector campesino en el suroeste de Holguín. Pastos y Forrajes, 42(4), 300-308.

Ramos, H. E., & Martínez, S. J. L. (2020). Almacenes de biomasa y carbono aéreo y radicular en pastizales de Urochloa decumbens y Paspalum notatum (Poaceae) en el sureste de México. Revista de Biología Tropical, 68(2), 440-451.

Rodríguez, I. L., Rodríguez-Jiménez, J. S. L., Macías, F. O. L., Benavides, M. B., Amaya, M. O., Perdomo, P. R., Pardo, R. R., & Miyares, R. Y. (2017). Evaluación de la producción de alimentos y energía en fincas agropecuarias de la provincia Matanzas, Cuba. Pastos y Forrajes, 40(3), 222-229.

Salazar, A. D. J., & Torres, B. J. G. (2017). Estudio retrospectivo sobre el comportamiento reproductivo utilizando inseminación artificial vs monta natural en dos fincas ganaderas del pacifico de Nicaragua, 2015-2016 [Doctoral dissertation]. Universidad Nacional Agraria.

Sánchez, M. A., Murray, R. S., Montero, J., Marchini, M., Iglesias, R., & Saad, G. (2020). Importancia de la leche y sus potenciales efectos en la salud humana. Actualización en Nutrición, 21(2), 50-64.

Suárez, J., Almaguer, R. J. Á., Martín, G., Cepero, L., Blanco, D., Savran, V., Sotolongo, J. A., López, A., Donis, F., González, O., & Peña, A. (2017). Producción integrada de alimentos y bioenergía: La experiencia cubana. Agroecología, 12(1), 47-55.

Vázquez, A. Á. C., Pereda, Y. P., & Montané, D. B. (2018). Producción de leche en vaquería «Jibara» y su relación con indicadores reproductivos y no reproductivos. Avances, 20(4), 369-384.

Voisin, A., Bressou, C., & de Cuenca, C. L. (1967). Productividad de la hierba. Editorial Tecnos.

Most read articles by the same author(s)