Productivity indicators of the energy source and the peeling process in craft cassava industries
Main Article Content
Abstract
Article Details
Those authors that have publications with this journal accept the following terms:
1. They will retain their copyright and guarantee the journal the right of first publication of their work, which will be simultaneously subject to the License Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) that allows third parties to share the work whenever its author is indicated and its first publication this journal. Under this license the author will be free of:
• Share — copy and redistribute the material in any medium or format
• Adapt — remix, transform, and build upon the material
• The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
Under the following terms:
• Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
• NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
• No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.
2. The authors may adopt other non-exclusive license agreements to distribute the published version of the work (e.g., deposit it in an institutional telematics file or publish it in a monographic volume) whenever the initial publication is indicated in this journal.
3. The authors are allowed and recommended disseminating their work through the Internet (e.g. in institutional telematics archives or on their website) before and during the submission process, which can produce interesting exchanges and increase the citations of the published work. (See the Effect of open access).
References
ARGOTE, H.A.; GASKINS, B.G.; OLIVET, Y.; JIMÉNEZ, J.A.; ORTIZ, A.; CABRERA, F.: “Análisis de las tecnologías de cultivo para la producción de tomate
(Solanum lycopersicon L.)”, Ingeniería Agrícola, 5(2): 34-38, 2015, ISSN: 2306-1545, 2227-8761.
DE LAS CUEVAS, H.; VALDÉS, P.A.; RODRÍGUEZ, D.; DELGADO, R.; VÁZQUEZ, J.L.: “Índices de explotación del tractor BELARUS 510 y la picadora de
forraje JF 50”, Ingeniería Agrícola, 5(2): 44-48, 2015, ISSN: 2306-1545, 2227-8761.
FERNÁNDEZ, de O.G.: Sumario de la natural historia de las Indias, [en línea], ser. Cronistas de Indias, no. ser. 13, Ed. S. L. Fondo de Cultura Económica de España, 1.a ed., México, 279 p., OCLC: 255483855, 1996, ISBN: 978-968-16-0092-1, Disponible en: http://www.casadellibro.com/libro-sumario-de-la-natural-historia-de-las-indias/9789681600921/565921, [Consulta: 27 de junio de 2016].
GONZÁLEZ, J.M.; PÉREZ, P.R.; PÉREZ, G.J.N.: “Evaluación del corte basal de la cosechadora C-4000 con cuchillas de tres filos”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 21(1): 20-30, marzo de 2012, ISSN: 2071-0054.
GONZÁLEZ, V.R.: Explotación del parque de maquinarias, Ed. Félix Varela, 2.a ed., La Habana, Cuba, 497 p., 1993, ISBN: 959-07-0028-4.
MATOS, R.N.; GARCÍA, C.E.; GONZÁLEZ, G.J.R.: “Evaluación técnica y de explotación de las cosechadoras de caña Case-7 000”, Revista Ciencias Técnicas
Agropecuarias, 19(4): 06-09, diciembre de 2010, ISSN: 2071-0054.
MATOS, R.N.; GARCÍA, E.: “Análisis comparativo de estudios realizados de los principales índices de explotación de las cosechadoras KTP–2M, CAMECO y
CASE-7000 en Cuba”, En: Producción científica 2009: Universidad de Camagüey, Ed. Universitaria, Camagüey, Cuba, 2010, ISBN: 978-959-16-1069-0.
MIRANDA, C.A.; CASTELLS, H.S.; FERNÁNDEZ, A.O.; SANTOS, G.F.; IGLESIAS, C.C.: “Análisis de la utilización del tiempo de turno por las cosechadoras
arroz CLAAS DOMINATOR”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 22(4): 27-31, diciembre de 2013a, ISSN: 2071-0054.
MIRANDA, C.A.; VALDÉS, Á.G.; IGLESIAS, C.C.E.; LARA, H.Y.: “Análisis de la calidad de la cosecha de papa utilizando la cosechadora Ariguanabo 70”, Revista
Ciencias Técnicas Agropecuarias, 22(3): 24-29, septiembre de 2013b, ISSN: 2071-0054.
OFICINA NACIONAL DE NORMALIZACIÓN: Metodología para la evaluación tecnológico-explotativa, no. NC 34-37: 2003, La Habana, Cuba, p. 21, octubre de
ROJAS DE PERDOMO, L.: Cocina Prehispánica: Historia de la Cocina, [en línea], no. solc. F1219.76.F67 R65 1994, ser. Historia de la cocina, Ed. Voluntad, Santafé
de Bogotá, Colombia, 237 p., 1994, ISBN: 978-958-02-0742-9, Disponible en: http://www.iberlibro.com/9789580207429/Cocina-prehisp%C3%A1nica-Historia-Rojas-Perdomo-9580207429/plp, [Consulta: 27 de junio de 2016].
SAAKIAN, D.N.: Control de la calidad de los trabajos mecanizados en la agricultura, Ed. Kolos, Moscú, URSS, (en ruso), 1973.
SANOJA, M.: Los hombres de la yuca y el maíz: un ensayo sobre el origen y desarrollo de los sistemas agrarios en el Nuevo Mundo, [en línea], Ed. Monte Avila
Editores Latinoamericana, Caracas, Venezuela, 240 p., OCLC: 41399639, 1997, ISBN: 978-980-01-0826-0, Disponible en: http://www.colihue.com.ar/fichaLibro?-bookId=29797, [Consulta: 27 de junio de 2016].
STATISTICAL GRAPHICS CROP: STATGRAPHICS® Plus, [en línea], (Versión 5.1), [Windows], ser. Profesional, 2000, Disponible en: http://www.statgraphics.
com/statgraphics/statgraphics.nsf/pd/pdpricing.
STURTEVANT, W.C.: History and Ethnography of Some West Indian Starches, [en línea], Ucko, P.J. y Dimbleby, G.W. (eds.), Ed. Generald Duckworth & Company,
London, 30 p., 1969, Disponible en: https://books.google.com.cu/books/about/History_and_Ethnography_of_Some_West_Ind.html?id=3WbjSAAACAAJ&redir_
esc=y, [Consulta: 27 de junio de 2016].
SUÁREZ, C.; HERNÁNDEZ, A.; GARCÍA, A.; DEL VALLE, J.: “Análisis del comportamiento de la productividad y el consumo de combustible de las combinadas
KTP-2M en función de los rendimientos agrícolas”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 8(21): 21-24, 1999, ISSN: 1010-2760, 2071-0054.
SUÁREZ, P.C.; RODRÍGUEZ, L.Y.; MÁRQUEZ, L.K.: “Determinación y análisis de los principales índices de explotación de las cosechadoras de caña CAMECO”,
Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 15(4): 69-74, 1 de octubre de 2006, ISSN: 1010-2760.