Irrigation Water Productivity in the Cultivation of Bean Under Production Conditions

Main Article Content

Dania Rodríguez Correa
Camilo Bonet-Pérez
Pedro A. Guerrero-Posada
Bárbara Mola-Fines
Gerónimo Avilés Martínez
Charissa Martínez Der

Abstract

At worldwide scale the agriculture is the biggest consumer of water, coinciding the reports when pointing out that it consumes 70% of the total water used in the planet annually, being necessary to increase the efficiency of its use. In that sense in the world are carried out efforts guided to obtaining of more food with less water. This research had as objective to evaluate the behavior of the productivity of the irrigation water in the bean cropping. The study was carried out in the Basic Unit of Cooperative Production (UBPC) "Victoria II", of the Agricultural Company Camagüey, where the irrigation was carried out using machines of central pivot on a Fersialitic brown red soil. The obtained results show values of water irrigation productivity in a range from 1,90 to 7,70 m3/kg in equality of conditions of soils, irrigation technology and cultivation, which confirms the incidence of other factors others than the irrigation. The obtained results in different irrigation systems show inadequacies in the practices of handling of the technology being necessary the implementation of good agricultural practices.

Article Details

How to Cite
Rodríguez Correa, D., Bonet-Pérez, C., Guerrero-Posada, P. A., Mola-Fines, B., Avilés Martínez, G., & Martínez Der, C. (2022). Irrigation Water Productivity in the Cultivation of Bean Under Production Conditions. Ingeniería Agrícola, 12(3). Retrieved from https://revistas.unah.edu.cu/index.php/IAgric/article/view/1624
Section
Nota Técnica

References

Alata, N. S. (2005). Efecto de la adopción del riego por goteo en maíz forrajero sobre la gerencia de Empresas agropecuarias en la irrigación Majes.

Cisneros, Z. E., González, R. F., Martínez, V. R., López, S. T., & Rey, G. A. R. (2015). Respuesta productiva del cafeto al manejo del riego. Función agua-rendimiento. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 24(4), 5-11.

Díaz-Canel, B. M. M. (2019). La producción de alimentos con más ciencia. Primer Taller: La producción de alimentos con más ciencia, Centro de Convenciones de Cojimar, La Habana, Cuba.

González, F., Herrera, J., López, T., & Cid, G. (2011). Productividad del agua en el cultivo de maíz en condiciones del sur de la Habana. Revista Ingeniería Agrícola y Biosistemas, 2(2), 81-86.

González, R., Herrera, P. J., López, S. T., & Cid, L. G. (2014). Productividad del agua en algunos cultivos agrícolas en Cuba. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 23(4), 21-27.

Herrera, P. J., López, S. T., & González, R. F. (2011). El uso del agua en la agricultura en Cuba. Revista Ingeniería Agrícola, 1(2), 1-7.

INRH-Cuba. (2020). Resolución No. 17/2020. Índices de Consumo de agua [Resolución ministerial]. Instituto Nacional de Recursos Hidráulicos.

Instituto de Suelos-Camagüey. (2010). Informe actualización suelos. UBPC Victoria II para el Programa de Conservación de Suelos [Informe técnico]. Ministerio de la Agricultura, Instituto de Suelos-Camagüey.

López, S. T., Cid, L. G., González, R. F., Herrera, P. J., & Chaterlán, D. Y. (2011). Modelación de la eficiencia del uso del agua en maíz y frijol en diferentes condiciones de suelos y disponibilidad hídrica. Revista Ingeniería Agrícola, 1(2), 41-47.

Minag. (2000). Instructivo Técnico para el cultivo del frijol. Lista oficial de variedades comerciales (primera). CIDA, La Habana, Cuba..

NC ISO 11545: 2012. (2012). Máquinas agrícolas para riego—Pivotes centrales y máquinas de avance frontal equipadas con boquillas difusoras o aspersores—Determinación de la uniformidad de distribución del agua [Norma NC ISO].

Polón, P. R., Miranda, C. A., Ramírez, A. M. A., & Maqueira, L. L. A. (2014). Efectos del estrés de agua sobre el rendimiento de granos en la fase vegetativa en el cultivo del frijol (Phaseolus vulgaris L.). Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 23(4), 33-36.

Riccetto, S., Capurro, M. C., & Iznaga, Á. S. (2017). Estrategias para minimizar el consumo de agua del cultivo de arroz en Uruguay manteniendo su productividad. Agrociencia (Uruguay), 21(1), 109-119.

Rodríguez, D., Bonet, C., Mola, B., & Guerrero, P. (2018). Estrategia de Extensión sobre Buenas Prácticas de riego en la UBPC Victoria II. Revista Ingeniería Agrícola, 8(2), 35-40.

Rodríguez, P. (2013). Incremento del aprovechamiento el agua disponible para riego en el sector agropecuario del complejo hidráulico oeste en el municipio Camagüey [Tesis en opción al Título de Especialista en Explotación de Sistemas de Riego y Drenaje.]. Instituto de Investigaciones de Ingeniería Agrícola (IAgric), La Habana, Cuba..

Tarjuelo, J. M. (2005). El riego por aspersión y su tecnología (Tercera ed.). Mundi-Prensa, Madrid, España.

Tornes, N., Pujol, P., Gómez, Y., Boicet, T., & Goite, C. L. (2009). Evaluación de la calidad del riego en máquinas eléctricas de pivote central del modelo o tipo Ballama. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 18(1), 59-63.

Villalobos, O. A., Gonzáles, M. A., Santiago, B., Iglesias, A., Martínez, R. J., & Montero, M. E. (2016). Comportamiento agroproductivo de diferentes variedades de frijol negro (Phaseolus vulgaris. L) en la finca «Las María» del municipio Primero de Enero. Universidad & Ciencia, 5(2), 52-78, Ciego de Ávila, Cuba.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>