Handling during rice harvest and its influence on the quality of industrial drying

Main Article Content

Dariel Díaz-Ruiz
Yanoy Morejón-Mesa
Gemma Domínguez-Calvo
Leidy Laura Monzón-Monrabal
Geisy Hernández-Cuello

Abstract

The present investigation was carried out in the Industrial Drying Facility “Ramón López Peña", entity belonging to the Managerial Unit of Base (UEB) “Guillermo Castillo", located in the municipality San Cristóbal, county Artemisa, Cuba; the same one was carried out with the objective of determining the relationship between the handling during rice harvest and its influence on the quality of the industrial drying. To complete the proposed objective the main parameters they were determined of technological and quality of the grain; settling down the corresponding theoretical-methodological foundations. Among the main obtained results it was evidenced that the nonfulfillment of the technological operations in the cultural labors and in the harvest period, favorable the mixture of different varieties in the drying installation, aspect that influences directly in the stability of the technological process and in the quality of the grain d during the drying process, being observed that the biggest percents of sludges were reached, specifically, for the presence of mash grains, vain grains, green and milky grains and undesirable seeds.

Article Details

How to Cite
Díaz-Ruiz, D., Morejón-Mesa, Y., Domínguez-Calvo, G., Monzón-Monrabal, L. L., & Hernández-Cuello, G. (2021). Handling during rice harvest and its influence on the quality of industrial drying. Ingeniería Agrícola, 11(2). Retrieved from https://revistas.unah.edu.cu/index.php/IAgric/article/view/1363
Section
Artículos Originales

References

ARRASTIA, A.M.O.; SUÁREZ, C.E.; CRUZ, E.F.; NAVARRO, I.: “Perspectivas para el mejoramiento de la calidad del arroz molinado en áreas de producción popular de arroz en Cuba”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 17(2): 37-40, 2008, ISSN: 1010-2760, e-ISSN: 2071-0054.

GOLMOHAMMADI, M.; FOROUGHI, D.M.; RAJABI, H.M.; SHOJAMORADI, A.R.; HASHEMI, S.J.: “. Study on drying Kinetic of Paddy Rice: Intermittent Drying”, Iran Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 35(3): 105-117, 2016, ISSN: 1021-9986.

GONZÁLEZ, T.A.: Informe anual, Arroz, Inst. Instituto de Investigaciones del Arroz, Informe anual, Bauta, Artemisa, Cuba, 2011.

GROGG, P.: Alimentación: Ayuda para mejorar producciones de arroz, [en línea], Inst. FAO, Informe FAO, Roma, Italia, 2005, Disponible en: www.fao.org/index_es.htm.

IPSÁN, D.; DÍAZ, S.; MOREJÓN, R.; IPSÁN, N.: “Influencia de la temperatura del grano, durante el proceso de secado, en la calidad del arroz blanco.”, Revistas Científica Avances. CIGET Pinar del Río, 15(4), 2013.

KLAASSEN, G.: Seed Drying. International course on seed Technology for vegetable crops, Inst. University of the Philippines at los Baños the Philippines, International Course, Baños the Philippines, Philippines, 1983.

MAQUEIRA, L.L.A.: Relación de los procesos fisiológicos del desarrollo y de variables meteorológicas, con la formación del rendimiento en el cultivo del arroz (Oryza sativa L.) en Los Palacios, Pinar del Río, Inst. Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas (INCA), San José de las Lajas, Mayabeque, Cuba, 2014.

OHSHITA, S.: Solar grain drying. Group training course in post-harvest rice processing, Inst. University of Tokyo, Faculty of Agriculture, Department of Agricultural Engineering, Training Course, Tokyo, Japan, 1995.

POLÓN, R.; CASTRO, R.; RUIZ, M.; MAQUEIRA, L.A.: “Práctica de diferentes alturas de corte a cultivo de rebrote y su influencia en el rendimiento del arroz (Oryza sativa L.) en una variedad de ciclo medio”, Revista Cultivos Tropicales, 33(4): 59-62, 2012, ISSN: 0258-5936.

POLON, R.; PARDO, A.: Estudio de evapotranspiracion y filtracion en el cultivo del arroz en un suelo arenoso., no. 0258-5936, 1982.

ROBLEDO, E.: Tipificación y normas en granos básicos, Inst. Proyecto INIA-PNUD-FAO CHI/83/006, IPA Palatina No.38, La Habana, Cuba, 1986.

RODRÍGUEZ, S.A.: Análisis de situación de país para la fortificación del arroz: Cuba, Informe preparado por la consultora para el Programa Mundial de Alimentos Guatemala Agosto.2016, [en línea], Inst. Programa Mundial de Alimentos, Guatemala, 2016, Disponible en: http: //sightandlife.org., [Consulta: 15 de marzo de 2018].

SÁNCHEZ, D.J.; MENESES, R.O.E.: “Parámetros que influyen en la calidad industrial del arroz cosechado en el municipio La Sierpe”, Revista Académica de Economía. Observatorio de la Economía Latinoamericana, 163, 2012, ISSN: 1696-8352, Disponible en: http://www.eumed.net/cursecon/ecolat.

SATO, J.: Grain Dryer. Lecture Textbooks Fourth Edition. Farm Mechanization Course. Farm Machinery Design Course. Tsukuba International Agricultural Training Centre., Ed. Japan International Cooperation Agency, Fourth Edition ed., Japan, 1994.

SUPAWAN, T.; SUPANE, W.; YUTTHANA, T.: “Effective moisture diffusivity, moisture sorption, themo-physical properties and infrared drying kinetics of germinated paddy”, Songklanakarin Journal of Science and Technology, 36(1): 115-124, 2014, ISSN: 0125-3395.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>