Effect of Glomus Hoi Like and Fitomas-E on Onion (Allium cepa Lin) cultivation

Main Article Content

Iván Luis Sánchez-Llevat
Reinaldo Ravelo-Ortega
Oscar Ávila-García
William James Samuels-Whittaker

Abstract

The research was carried out in the Sugarcane Quarantine Station in Isla de la Juventud, during the cold season of 2010-2011, on an Alitic soil with low clay activity with the objective of evaluating the response of the cultivation of the onion before the combination of the Arbuscular Mycorrhizal Fungus (AMF), Glomus Hoi Like strain and the application of the bionutrient Fitomas E, in different doses (0.5 and 1 L/ha), the inoculation of Glomus Hoi Like was carried out on the postures at the time of transplantation, as for Fitomas E, it was applied 15 days after transplantation. The set-up of the experiment was carried out using a randomized block design, with five treatments and four repetitions in plots of 6.40 m². Planting was done using the transplant technique, with postures with three to four true leaves formed and 16 to 18 cm. High. The phytotechnical activities were carried out as established by the technical instructions for the crop. During the development of the investigation, the variables of growth and yield (t/ha) were evaluated. The data was processed by analysis of variance and Duncan's multiple range test was applied for p<0.05. It was concluded that treatment four, which consisted of the inoculation of the Arbuscular Mycorrhizal Fungus (AMF) Glomus Hoi Like + 1 L/ha Fitomas E applied 15 days after the transplant, favored the variables of growth and yield, with values of 42.6 t/ha

Article Details

How to Cite
Sánchez-Llevat, I. L., Ravelo-Ortega, R., Ávila-García, O., & Samuels-Whittaker, W. J. (2022). Effect of Glomus Hoi Like and Fitomas-E on Onion (Allium cepa Lin) cultivation. Ingeniería Agrícola, 12(2). Retrieved from https://revistas.unah.edu.cu/index.php/IAgric/article/view/1584
Section
Artículos Originales

References

Bååth, E., & Spokes, J. (1989). The effect of added nitrogen and phosphorus on mycorrhizal growth response and infection in Allium schoenoprasum. Canadian Journal of Botany, 67(11), 3227-3232.

Bever, J. (2002). Negative feedback within a mutualism: Host–specific growth of mycorrhizal fungi reduces plant benefit. Proceedings of the Royal Society of London. Series B: Biological Sciences, 269(1509), 2595-2601.

Camozzi, M. (2010). Importancia y Manejo del Fósforo en Cultivos Hortícolas Querétaro-México. Proyecto Fertilizar INTA.

Faustino, E. (2006). Contribución del FitoMas E a la sostenibilidad de la finca Asunción de la CCS “Nelson Fernández” [Tesis presentada en opción al grado de Doctor en Ciencias Agrícolas]. Universidad Agraria de La Habana.

Fernández, F. (2002). Efectividad de tres hongos formadores de micorrizas (va) y una cepa de bacteria solubilizadora de fósforo sobre el crecimiento de posturas de cafeto. Cultivos Tropicales, 13(1), 28-32.

Fernández, F., & Gutierrez, Y. (1989). Comparación de tres técnicas para evaluar la actividad micorrízica en plantaciones de cafeto en la región central de Cuba. Cultivos Tropicales, 11(2), 85-88.

Fernández, F., Rivera, R., & Noval, B. (1999). Metodología de recubrimiento de semillas con inoculo micorrizógeno (Instituro Nacional de Ciencias Agrícolas (INCA) Patente Cubana No 22641).

Fitó, E., & Cuñarro, R. (2006). Proyecto de hortalizas (p. 22) [Proyecto de Investigación]. Caña, E. D. C. D. L.

Gianinazzi, S., Gollotte, A., Binet, M. N., Van Tuinen, D., Redecker, D., & Wipf, D. (2010). Agroecology: The key role of arbuscular mycorrhizas in ecosystem services. Mycorrhiza, 20(8), 519-530.

Hernández, A., & Ascanio, M. O. (2005). Correlación de la nueva versión de clasificación genética de los suelos de cuba con las clasificaciones internacionales y nacionales: Una herramienta útil para la investigación, docencia y producción agropecuaria. Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas (INCA)).

Infoagro. (2011). El cultivo de la cebolla (Alliun cepa). Infoagro. http://www.infoagro.com/hortalizas/cebolla.htm

Irving, L. J., & Cameron, D. D. (2009). You are what you eat: Interactions between root parasitic plants and their hosts. Advances in Botanical Research, 50, 87-138.

Koide, R. T. (2010). Mycorrhizal symbiosis and plant reproduction. En Arbuscular mycorrhizas: Physiology and function (Dordrecht. Kapulnick, Y. and Douds, D.D., pp. 297-320). Springer.

López, R. (2005). Comportamiento de la habichuela con diferentes dosis de FitoMas E en condiciones edafoclimáticas de Guantánamo. Monografía. Centro Universitario Guantánamo, Cuba, 8-18.

López, R., & Vera, G. (2003). Evaluación de diferentes dosis de FitoMas-E en el cultivo del pepino (Cucumis sativus L.) variedad SS-5 [Trabajo de Diploma]. Universidad de Guantánamo.

Marrero, A., Hernández, A., Caballero, R., Iglesias, I., & León, M. (2009). Guía técnica para la producción del cultivo de la cebolla [Instructivo Técnico]. Ministerio de la Agricultura Instituto de Investigaciones Hortícolas “Liliana Dimitrova” Asociación Cubana de Técnicos Agrícolas y Forestales Biblioteca ACTAF.

Marschner, H., & Dell, B. (1994). Nutrient uptake in mycorrhizal symbiosis. Plant and soil, 159(1), 89-102.

Montano, R., Zuaznabar, R., García, A., Viñals, M., & Villar, J. (2007). Fitomas E: Bionutriente derivado de la industria azucarera. ICIDCA. Sobre los derivados de la caña de azúcar, 41(3), 14-21.

Mosse, B. (1973). Advances in the study of vesicular-arbuscular mycorrhiza. Annual Review of phytopathology, 11(1), 171-196.

Osorio, L. G. (2007). Comportamiento de diferentes variedades de cebollas introducidas en la Isla de la Juventud (p. 27) [Informe técnico]. Universidad Isla de la Juventud «Jesús Montané Oropesa», Facultad de Agronomía.

Rivera, R. (2003). El manejo efectivo de la simbiosis micorrízica, una vía hacia la agricultura sostenible. Estudio de caso: El Caribe (pp. 113-131) [Estudio de caso]. Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas (INCA)).

Sieverding, E., Friedrichsen, J., & Suden, W. (1991). Vesicular arbuscular mycorrhiza in tropical agrosystem. Deutsche Gesellsschaft fur techniische Zusammenarbeit GTZ) GMBH.

Tinker, P. B. (1978). Effects of vesicular arbuscular mycorrhizaas on plant nutrition and plant growth. Plant Physiology, 16, 743-792.

Yumar, J. (2008). Uso de una mezcla de dos bionutrientes Fitomás E y Biobras 16, como una alternativa ecológica para el cultivo de la cebolla en el Municipio “Guira de Melena”. XVI Congreso del INCA, San José de las Lajas, La Habana, Cuba.

Most read articles by the same author(s)