Historical Summary of the Concept of Quality from the Neolithic Revolution to Precision Agriculture

Main Article Content

Damián Purón-Rodríguez
Víctor Manuel Tejeda-Marrero

Abstract

The development of humanity went from the perfected ancient instruments and the surplus that changed the reality of many centuries, passing through the artistic expression that integrated scientific knowledge with culture, to its incidence in innovation, sentencing to death the status quo, brake of progress. Thus, history engendered great inventions that evolved from the Neolithic Revolution to the Industrial Revolution, which in its various stages reached our days, accelerating the creative process in industry, agriculture, scientific thought and society in general. In this context, the issue of quality has been inserted, with a historiography that recognizes an overflow of redundant definitions and the lack of consensus on a universally accepted definition of the term quality in a sea of conceptual axioms and practices associated mainly with the business phenomenon and the production. Given this reality, the present work does not propose to make up for the shortcomings of the historical-literary production that has approached the subject in its socio-economic and political context; but to provide an assessment about the circumstances of human creation emphasizing elements that are historically significant.

Article Details

How to Cite
Purón-Rodríguez, D., & Tejeda-Marrero, V. M. (2021). Historical Summary of the Concept of Quality from the Neolithic Revolution to Precision Agriculture. Ingeniería Agrícola, 11(3). Retrieved from https://revistas.unah.edu.cu/index.php/IAgric/article/view/1402
Section
Puntos de Vista

References

CABANAS, E.: La agricultura de precisión, ¿cómo se aplica? [en línea], Inst. Biblioteca de Horticultura, Valencia, España, 2018, Disponible en: https://www.tecnologiahorticola.com/la-agricultura-de-precision-como-se-aplica, [Consulta: 5 de agosto de 2020].

CAÑAS, R.: “El origen de la filosofía en Grecia: la unidad del hombre con el cosmos”, Revista Espiga, 7(13): 1-22, 2006, ISSN: 1409-4002.

CASTILLERO, O.: Las 5 edades de la Historia y sus características, [en línea], Inst. Universidad de Barcelona, España, Barcelona, España, 1986, Disponible en: https://docplayer.es/198674530-Las-edades-de-la-historia-y-sus-caracteristicas-oscar-castillero-mimenza.html, [Consulta: 5 de agosto de 2020].

COLE, R.E.; BACDAYAN, P.; WHITE, B.J.: “Quality, participation, and competitiveness”, California Management Review, 35(3): 68-81, 1993, ISSN: 0008-1256.

COMÍN, C.F.: Historia económica mundial, Ed. Alianza Editorial, España, 2014, ISBN: 84-206-8918-1.

COMÍN, F.: Historia económica mundial. De los orígenes a la actualidad, Ed. Alianza Editorial, España, 800 p., 2011, ISBN: 978-84-206-5476-8.

DEL PORTO, C.: “La agricultura de precisión”, Granma, La Habana, Cuba, 2019, ISSN: 0864-0424, e-ISSN: 1563-8278, Disponible en: http://www.granma.cu/ctrl-f/2019-04-02/la-agricultura-de-precision-02-04-2019-19-04-50, [Consulta: 3 de febrero de 2021].

FAYAS, B.: “A comparison on the quality perceptions of US and Asian firms in the electronics industry”, Management International Review (MIR), 35(2): 171-188, 1995, ISSN: 0363-7425.

FLYNN, B.B.; SCHROEDER, R.; SAKAKIBARA, S.: “Determinants of quality performance in high-and low-quality plants”, Quality Management Journal, 2(2): 8-25, 1995, ISSN: 1068-6967.

GARCÍA, F.; CAMPOS, J.: Lecciones de Economía política del Capitalismo, Ed. Félix Varela, vol. Tomo I parte I y Tomo II Parte I y II, La Habana, Cuba, 646 p., 2006, ISBN: 959-258-791-4.

GONZÁLEZ, I.: Revolución Industrial: Aprendiendo a Evolucionar, [en línea], 2021, Disponible en: https://predictiva21.com/revolucion-industrial-mexico/, [Consulta: 7 de enero de 2021].

GORDON, C.V.: What Happened in History?, Ed. Penguin Books, New York, USA, 1946.

GUERRA, B.R.M.; MEIZOSO, V.M. del C.: Gestión de la calidad: conceptos, modelos y herramientas, Editorial UH., La Habana, Cuba, 2012, ISBN: 959-7211-19-X.

HE, M.; XU, J.; LI, S.; WU, K.; MUNOZ, S.R.; ELLWEIN, L.B.: “Visual acuity and quality of life in patients with cataract in Doumen County, China”, Ophthalmology, 106(8): 1609-1615, 1999, ISSN: 0161-6420.

LAW, K.S.; WONG, C.S.; MOBLEY, W.M.: “Toward a taxonomy of multidimensional constructs”, Academy of management review, 23(4): 741-755, 1998, ISSN: 0363-7425.

ORDÓÑEZ, C.J.: “Mit’a para el Inca: conexiones entre la construcción del palacio de Huánuco Pampa y la contribución de los grupos étnicos locales”, estudios atacameños, 62: 5-41, 2019, ISSN: 0718-1043.

PUGA DE LA CRUZ, B.: Historia e importancia de la calidad, [en línea], 2017, Disponible en: https:// www.monografias.com/ trabajos 75/ historia-importancia-calidad/historia-importancia-calidad.shtml, [Consulta: 5 de agosto de 2020].

RIBEIRO, D.: El proceso civilizatorio: etapas de la evolución sociocultural, Ed. Ediciones de la Biblioteca Universidad Central de Venezuela, vol. 36, Venezuela, 1970, ISBN: 0041-8307-1018-7189.

RIVERO, D.: El proceso civilizatorio. Etapas de la evolución socio-cultural, Ed. Ediciones de la Biblioteca de la Universidad Central de Venezuela, Venezuela, 1969, ISBN: 0041-8307-1018-7189.

SHAFFER, R.; THOMSON, H.: “Successful Change Programs Beguin whit Results”, Harvard Business Review, 71(1): 80-89, 1992, ISSN: 0017-8012.

THOMAS, A.J.: “Economic History in the Anthropocene: Four Models”, Desacatos, (54): 28-39, 2017, ISSN: 1607-050X.

VERMEULEN, F.: El concepto de calidad y su origen, [en línea], [Proyecto en línea]CF4 SaaS, Boletín, Tema 1, Secuencia 1, 1era Edición, 2015, Prueba en Moodle 2.8/XAMPP. V1.1 14/03/2015, 2015, Disponible en: https://es.slideshare.net/FilipVermeulen1/el-concepto-de-calidad-su-origen-y-su-evolucin, [Consulta: 5 de agosto de 2020].