Review about the Mixing of Products in the Manufacture of Feed and Conglomerates

Main Article Content

Lilian de la Caridad Cordero Hernández
Pedro A. Valdés Hernández
Pedro Paneque Rondón
Tamara Fernández Gómez

Abstract

The mixing of products in the manufacture of food in general and feed in particular for animals, constitutes a key phase for the dosage of the food and the nutrition, having a significant effect on the uniformity of the mixture, the functional properties and the sensory characteristics of the food. The objective of the work was to develop a review of current technologies, as well as the most important research aimed at mixing products, for the manufacture of feed and conglomerates. During the analysis, it is exposed that the components of a mixing operation can be: dry foods and / or low, medium and high viscosity liquid foods, processed with horizontal and vertical axis mixers respectively. The uniformity of the final product depends on the type of mixer used, the mixing conditions such as speed, temperature, and time, as well as the composition of the food. In the case of dry food, it is highlighted that each ingredient has physical properties that affect its ability to be mixed with other ingredients, such as: grain size, density, shape and surface characteristics, hygroscopicity, adhesiveness and susceptibility to electrostatic charges. In researches carried out it was shown that the granulometry constitutes the most influential factor on the homogeneous mixing of dry food and as it increases its size, more time is required to obtain said mixing.

Article Details

How to Cite
Cordero Hernández, L. de la C., Valdés Hernández, P. A., Paneque Rondón, P., & Fernández Gómez, T. (2020). Review about the Mixing of Products in the Manufacture of Feed and Conglomerates. Ingeniería Agrícola, 10(4). Retrieved from https://revistas.unah.edu.cu/index.php/IAgric/article/view/1311
Section
Artículos de Revisión

References

ACEDO, G.R..: “Origen de las materias primas para piensos”, Selecciones avícolas, 33(9): 0593-608, 1991, ISSN: 0210-0541.

ACEDO, G.R..: “Soluciones tecnológicas en fábricas de piensos para el cumplimiento de las normativas sobre calidad, seguridad y medio ambiente”, En: XX Curso de Especialización FEDNA, XX Curso de Especialización FEDNA, 2004.

ACOSTA, G.O.; (primero): Siembran más plantas proteicas para alimentar el ganado, [en línea], Inst. Agencia Cubana de Noticias (ACN), La Habana, Cuba, 2017, Disponible en: http://www.acn.cu/economia/26743-siembran-mas-plantas-proteicas-para-alimentar-el-ganado, [Consulta: 29 de junio de 2018].

ALEXANDROV, M.: Aparatos y máquinas de elevación y transporte, Ed. Mir, Moscú, URSS, 1976.

ALMOROX, J.; LÓPEZ, F.; RAFAELLI, S.: La degradación de los suelos por erosión hídrica, ser. Métodos de estimación, Inst. Ed. Universidad de Murcia, Murcia, España, 2010.

ALONSO, I.: Presentan en Cuba texto sobre uso de plantas proteicas en Latinoamérica y el Caribe, [en línea], Sistema de Naciones Unidas en Cuba, FAO/Cuba/ONU, La Habana, Cuba, 2017, Disponible en: http://onu.org.cu/news/ e3030b5c368811e7a36800163e211c9e/presentan-en-cuba-texto-sobre-uso-de-plantas-proteicas-en-latinoamerica-y-el-caribe/.

ARVIDSSON, J.; HAKANSSON, I.: “Response of different crops to soil compaction—Short-term effects in Swedish field experiments”, Soil and Tillage Research, 138: 56–63, 2014, ISSN: 0167-1987.

BARTH, J.L.; BARTH, G.L.: “Differentiation and competence of cells from hybrid embryos”, Developmental biology, 13(1): 95-111, 1966, ISSN: 0012-1606.

BURDICK, H.: Hook fastener, 1 de julio de 1958.

CABRAL, F.P.R.; SILVA, O.R.; CARDOSO, A.F. de A.; FERREIRA, J.J.; CÁRDENAS, O.N.: “Desarrollo y evaluación de un prototipo descascarador de frutos de Ricinus communis L.”, Agrociencia, 47(4): 361–371, 2013, ISSN: 1405-3195.

CAMBAR, L.L.; GONZALÉZ, C.O.; ÁLVAREZ, E.L.: “Inclusión de harina deshidratada de follaje de morera (Morus alba L.) en la alimentación del pollo campero”, Revista Científica UDO Agrícola, 12(3): 653-659, 2012, ISSN: 1317-9152.

COLINA, L.: Mezclado de Alimentos, [en línea], 2019, Disponible en: https://studylib.es/doc/5681468/mezclado-de-alimentos-s%C3%B3lidos; Consulta, [Consulta: 20 de octubre de 2019].

DACCORD, G.; SILLION, B.: “α, ω-Bifunctional poly (p-phenylene sulfide) oligomers”, Polymer Bulletin, 6(8-9): 477-484, 1982, ISSN: 0170-0839.

DE LAS CUEVAS INSUA, V.: Trazabilidad avanzado: guía práctica para la aplicación de un sistema de trazabilidad en una empresa alimentaria, Ed. Ideas propias Editorial SL, 2006, ISBN: 84-9839-013-3.

FAO: Ahorrar para crecer en la práctica – maíz, arroz, trigo. Guía para la producción sostenible de cereales, Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO), Rome, Italy, 110 p., 2016, ISBN: 978-92-5-308519-4.

FAO: Situación alimentaria mundial, [en línea], Inst. FAO, Roma, Italia, 2019, Disponible en: http://www.fao.org/worldfoodsituation/csdb/es, [Consulta: 27 de mayo de 2019].

FAO/INTA: “Manual de sistemas de labranza para América Latina”, Boletín de Suelos de la FAO, (66), 1992.

GARCÍA, C.E.; LEÓN, F.: “Evaluación de la explotación de los medios técnicos en la cosecha transporte del arroz”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 19(1): 01–08, 2010, ISSN: 1010-2760, E-ISSN: 2071-0054.

GARCÍA, L.R.; ELLAS, A.; CAPDEVILA, J.; REYES, J.; MEJÍAS, R.; HERRERA, J.M.: “Niveles de Saccharina en piensos para vacas lecheras en pastoreo. Producción de leche”, Revista Cubana de Ciencias Agrícolas, 33(3): 261-265, 1999.

GARCÍA, Q.J.C.: “Tema 4. Mezclado”, Operaciones Unitarias del Procesado de Polímeros, 2008.

GIRALDO, R.: “Diseño y construcción de un mezclador de tornillo sinfín para Mortero seco”, Scientia et Technica, 16(45), 2010, ISSN: 0122-1701.

GONZÁLEZ, I.: Plantas proteicas renuevan la alimentación animal en Cuba, [en línea], Inst. Inter Press Service (IPS). Agencia de Noticias, http://www.ipsnoticias.net/2017/10/plantas-proteicas-renuevan-la-alime, La Habana, Cuba, 2018, Disponible en: http://www.ipsnoticias.net/2017/10/plantas-proteicas-renuevan-alimentacion-animal-cuba, [Consulta: 29 de junio de 2018].

GONZÁLEZ, R.; GEERKEN, C.M.; MUÑOZ, E.; PÉREZ, M.; GONZÁLEZ, R.M.: “Forraje de caña de azúcar para la producción de leche. Efecto de la cantidad de SNA-70 % en los indicadores del flujo del líquido ruminal.”, Revista Cubana de Ciencias Agrícolas, 24(3): 275-278, 1990.

HUNTER, H.T.: “Intelligence tests at Southern Methodist University”, School & Soc, 10: 437-440, 1919.

ICA: Estudio del potencial forrajero de las variedades comerciales de caña de azúcar en Cuba, Instituto de Ciencia Animal, Informe final del proyecto de investigación, San José de Las Lajas, Mayabeque, Cuba, 2006.

KORNEGAY, E.; VANDER NOOT, G.; BARTH, K.; MACGRATH, W.; WELCH, J.; PURKHISER, E.: “Nutritive value of garbage as a feed for swine. I. Chemical composition, digestibility and nitrogen utilization of various types of garbage”, Journal of animal science, 24(2): 319-324, 1965a, ISSN: 0021-8812.

KORNEGAY, E.T.; VANDER, N.G.W.; BARTH, K.M.; MACGRATH, W.S.; WELCH, J.G.; PURKHISER, E.D.: “Nutritive value of garbage as a feed for swine. I. Chemical composition, digestibility and nitrogen utilization of various types of garbage”, Journal of animal science, 24(2): 319-324, 1965b, ISSN: 0021-8812.

LÓPEZ LANAU, L.S.; MAINAR, J.R.C.; CASANOVA, H.A.: Control de la salmonelosis en el periodo de transición, 2016.

LYONS, M.: Alltech’s 2016 Global Feed Survey, [en línea], 2016, Disponible en: https://www.alltech.com, [Consulta: 1 de junio de 2020].

LYONS, M.: Alltech’s 2019 Global Feed Survey, [en línea], 2019, Disponible en: https://www.alltech.com, [Consulta: 10 de junio de 2020].

LYONS, M.: Alltech’s 2020 Global Feed Survey., [en línea], 2020, Disponible en: https://www.alltech.com, [Consulta: 17 de junio de 2020].

MALUENDA, G.J.: Maíz 2019/20. Producción record y descenso de stocks en campañas consecutivas, [en línea], 2020, Disponible en: https://agrodigital.com, [Consulta: 24 de febrero de 2020].

MÁRQUEZ, R.J.A.: “Salmonelosis: implicaciones en la salud pública y estrategias de control en sanidad animal”, Anales de la Real Academia de Ciencias Veterinarias de Andalucía Oriental, (21): 105-114, 2008, ISSN: 1130-2534.

MARTÍN, P.C.: “El uso de la caña de azúcar para la producción de carne y leche”, Revista Cubana de Ciencias Agrícolas, 39(Especial): 427-437, 2005.

MATEOS, G.G.; VALENCIA, D.G.; PIQUERAS, B.V.: “Influencia del procesado de ingredientes y piensos terminados sobre la productividad en monogástricos”, XXI Curso de especialización FEDNA. Madrid, España, 2005.

MUÑOZ, E.; GONZÁLEZ, R.; ALFONSO, F.; ENRÍQUEZ, A.V.: “Comparación del pienso con caña de azúcar deshidratada al sol (SOLICAÑA) y el concentrado comercial para vacas lecheras”, Revista Cubana de Ciencias Agrícolas, 24(3): 267-273, 1990.

MUÑOZ, E.; GONZALEZ, R.; ENRÍQUEZ, A.V.; ALFONSO, F.: “Efecto del pienso con SOLICAÑA en el consumo de alimentos para vacas secas anuladas en el rurnen y alimentadas con forraje de pasto estrella (Cynodonnlemfuensis)”, Revista Cubana de Ciencias Agrícolas, 25(2): 153-158, 1991.

PANEQUE, R.P.: Transportadores en la Agricultura, Ed. ENPES, Departamento de Ediciones del ISCAH ed., La Habana, Cuba, 276 p., 1988.

PATTERSON, J.T.: “Salmonellae in meat and poultry, poultry plant cooling waters and effluents, and animal feeding stuffs”, Journal of Applied Bacteriology, 32(3): 329-337, 1969, ISSN: 0021-8847.

PETERSEN, C.; MEYER, G.; SAUTER, E.: “Comparison of metabolizable energy values of feed ingredients for chicks and hens”, Poultry Science, 55(3): 1163-1165, 1976, ISSN: 1525-3171.

RIAL, E.; MÉNDEZ, J.; LARRAGA, L.: Nuevas tecnologías en fabricación de piensos: doble granulación, expander y adición de líquidos, [en línea], código =2378887, 1993, Disponible en: https://dialnet.unirioja. es/servlet /articulo?, [Consulta: 20 de octubre de 2019].

RIVERA, V.; PLAZA, J.; ENRÍQUEZ, A.V.: “Nota técnica acerca de la utilización de una dieta integral formulada con harina de caña de azúcar en la ceba de cabritos”, Revista Cubana de Ciencias Agrícolas, 33(1): 47-49, 1999.

RODRÍGUEZ, J.; VELARDE, E.; SÁNCHEZ, R.; DE LEÓN, M.; BAÑOS, J.C.: “Nuevas técnicas de fertilización con cobertura de rastrojos en caña de azúcar”, En: III Conferencia Científica de Ingeniería Agrícola de la Habana, AGROCIENCIAS ´2007, La Habana, Cuba, 2007.

STRAUCH, W.: “Is contamination-free feed production realistic”, Feed Tech, 7(7): 23-25, 2003.

STUART: “Selección de variedades de caña de azúcar forrajeras. El aporte del Instituto de Ciencia Animal”, En: Foro Internacional “La caña de azúcar y sus derivados en la producción de leche y carne”., La Habana, Cuba, 2002.

USDA: Livestock, Dairy y Poultry Outlook, [en línea], Inst. United States Department of Agriculture, USA, 2018, Disponible en: https://www.usda.gov/our-agency/about-usda/budget, [Consulta: 23 de mayo de 2019].

VALDÉS, P.A.; MARTÍNEZ, A.; PÉREZ, J.: “Análisis de la caña de azúcar como alimento para el ganado”, Revista Pre-Til de la Universidad Piloto de Colombia, 10(26): 59-74, 2012.

VAN DER POEL, A.: “The effect of thermal processing including expanders on feed additive recovery.”, 1997.

VÁZQUEZ, P.A.: Tecnología agroindustrial para la producción de alimento ensilado de boniato (Ipomoea batata (L.) Lam.) para cerdos, Universidad Agraria de La Habana (UNAH), Tesis en opción al grado científico de Doctor en Ciencias Técnicas Agropecuarias, San José de Las Lajas, Mayabeque, Cuba, 100 p., 2019.

WILLIAMS, F.M.: “Hammer for rotary mills.”, 21 de mayo de 1918a.

WOODMAN, H.; EVANS, R.: “The nutrition of the bacon pig: VII. the chemical composition, digestibility and nutritive value of different types of swill”, The Journal of Agricultural Science, 32(1): 85-107, 1942a, ISSN: 1469-5146.

WOODMAN, H.E.; EVANS, R.E.: “The nutrition of the bacon pig: VII. the chemical composition, digestibility and nutritive value of different types of swill”, The Journal of Agricultural Science, 32(1): 85-107, 1942b, ISSN: 1469-5146.

YEPES, V.: Mezcladora de doble eje horizontal, [en línea], 2019, Disponible en: https://victoryepes.blogs.upv.es/tag/mezcladora-de-eje-horizontal, [Consulta: 20 de octubre de 2019].

ZALDIVAR, R.: Importancia de un buen mezclado”. Disponible, [en línea], 2016, Disponible en: http://www.perulactea.com/2016/06/28/la-mezcla-tambien-cuenta-importancia-de-un-buen-mezclado/, [Consulta: 20 de octubre de 2019].