Evaluation of Chemical-Physical Properties in Nanche (Byrsonima Crassifloria L.)
Main Article Content
Abstract
Article Details
Those authors that have publications with this journal accept the following terms:
1. They will retain their copyright and guarantee the journal the right of first publication of their work, which will be simultaneously subject to the License Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) that allows third parties to share the work whenever its author is indicated and its first publication this journal. Under this license the author will be free of:
• Share — copy and redistribute the material in any medium or format
• Adapt — remix, transform, and build upon the material
• The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
Under the following terms:
• Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
• NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
• No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.
2. The authors may adopt other non-exclusive license agreements to distribute the published version of the work (e.g., deposit it in an institutional telematics file or publish it in a monographic volume) whenever the initial publication is indicated in this journal.
3. The authors are allowed and recommended disseminating their work through the Internet (e.g. in institutional telematics archives or on their website) before and during the submission process, which can produce interesting exchanges and increase the citations of the published work. (See the Effect of open access).
References
ALIA, T.I.; ASTUDILLO, M.Y.I.; NÚÑEZ, C.C.A.; VALDEZ, A.L.A.; BAUTISTA, B.S.; GARCÍA, V.E.; ARIZA, F.R.; RIVERA, C.F.: “Caracterización de frutos de ciruela mexicana (Spondias purpurea L.) del sur de México”, Revista fitotecnia mexicana, 35(SPE5): 21-26, 2012, ISSN: 0187-7380.
CARVALHO, S.M.P.; CAMARGO, N.; BASTOS, V.J.; BACELAR, C.G.B.; MATTOS, A.K.G.; RUFFO, R.S.: “Harvesting period of Murici (Byrsonima crassifolia Kunth) fruit in relation to physical and chemical parameters evaluated during fruit development”, Scientia Horticulturae, 200: 66-72, 2016, ISSN: 0304-4238.
CONABIO-MÉXICO: Catálogo de autoridades taxonómicas de especies de flora y fauna con distribución en México, ENT#091;en línea ENT#093;, Inst. Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad, Base de datos SNIB-CONABIO, México, 2022, Disponible en: http://www.snib.mx/descargasSNIBmx/SNIBTaxonomia_20200322_171728.zip, ENT#091;Consulta: 1 de febrero de 2022 ENT#093;.
GUZMÁN, P.A.M.; CRUZ, E.C.; CORDOVA, C.A.M.: “Germinación de semillas de Byrsonima crassifolia (L.) Kunth”, Revista Mexicana de Ciencias Forestales, 4(20): 82-89, 2013, ISSN: 2007-1132.
LADANIYA, M.S.: Fruit morphology, anatomy and physiology, Ed. Academic Press, First edition ed., vol. Charter 27 Citrus fruit. Biology, Tecnhonolgy, and Evaluation, India, Citrus fruit. Biology, Tecnhonolgy, and Evaluation, 2010.
LUYARATI, D.N.: Economía, Ed. Ediciones ENPES, segunda ed., La Habana, Cuba, 597 p., 1997.
MACIEL, S.M.I.; MÉLO, E.; LIMA, V.; SOUZA, K.A.; SILVA, W.: “Caracterização físico-química de frutos de genótipos de aceroleira (Malpighia emarginata DC)”, Food Science and Technology, 30(4): 865-869, 2010, ISSN: 0101-2061.
MALDONADO, P.M. de los Á.; ROJAS, G.A.R.; TORRES, S.N.; GARCIA, D. los S.G.; GARCÍA, V.J.R.; HERRERA, P.J.: “Influencia de la testa sobre la imbibición en endocarpios de Malpighia mexicana y Byrsonima crassifolia (Malpighiaceae)”, Cuadernos de Investigación UNED, 10(1): 151-160, 2018, ISSN: 1659-4266.
MALDONADO, P.M.A.: Propagación asexual, viabilidad, imbibición y descripción de fruto, semilla y plántula de nanche (Byrsonima crassifolia (L.) H. B. K. y Malpighia mexicana A. Juss.), Colegio de Postgraduados, Campus Montecillo, Tesis (en opción al título de doctorado), Montecillos, Estado de México, México, 136 p., 2015.
MARTÍNEZ, M.E.; SANTIAGUILLO, H.J.F.; CUEVAS, S.J.A.: Principales usos del nanche:(byrsonima crassifolia (L) HBK), Ed. Universidad Autónoma de Chapingo, Universidad Autónoma de Chapingo ed., Chapingo, Texcoco, Edo. México, 57 p., 2008, ISBN: 968-02-0446-4.
MEDINA, T.R.; JUÁREZ, L.P.; SALAZAR, G.S.; LÓPEZ, G.G.G.; IBARRA, S.S.; ARRIETA, R.B.G.; MARTÍNEZ, M.E.: “Evaluación de calidad en frutos de 41 genotipos de nanche (Byrsonima crassifolia L. HBK) de Nayarit, México”, Revista mexicana de ciencias agrícolas, 6(2): 253-264, 2015, ISSN: 2007-0934, Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=2631/263138086003.
MUÑOZ DE CHÁVEZ, M.; LEDESMA, S.J.A.; CHÁVEZ, A.: Tablas de valor nutritivo de los alimentos, Inst, Ed. Editorial Pax, Instituto Nacional de la Nutrición Salvador Zubirán ed., México, D.F., 132 p., 2002.
NIEMBRO, R.A.; MORATO, I.; CUEVAS, J.A.: Catálogo de frutos y semillas de árboles y arbustos de valor actual y potencial para el desarrollo de Veracruz y Puebla (disco compacto), no. 9680201112, Inst. Instituto de Ecología, A. C., Xalapa, Veracruz, México, 928 p., 2004.
NMX-F-102-2010: NORMEX-2010 Norma Mexicana Alimentos-determinación de acidez titulable en alimentos-método de ensayo (prueba), Inst. Normas mexicanas. Dirección general de normas, México, D.F., 2010.
NMX-F-103-1982: Alimentos. Frutas y derivados. Determinación de grados Brix. Foods. Fruits and derivatives. Determination of degrees Brix, Inst. Normas mexicanas. Dirección general de normas, México, D.F., 1982.
RANGEL, M. de O.L.; GARCÍA, P.A.; HERNÁNDEZ, G.A.: “Evaluación del potencial de las series temporales para predecir las propiedades de calidad de la guayaba (Psidium guajava L), variedad enana roja EEA 1-23, durante su conservación a temperatura ambiente”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 19(2): 82-84, 2010, ISSN: 1010-2760, e-ISSN: 2071-0054.
SAURI, D.E.: Frutas exóticas de la península de Yucatán, Ed. CoSNET: Instituto Tecnológico de Mérida, Consejo Nacional del Sistema de Educación Tecnológica ed., Yucatán, México, 108 p., 2001, ISBN: 970-18-5009-2.
SEABRA, P.F.C.; DE SOUZA, A.P.; RODRIGUEZ, S.M. de los A.; ALMEIDA, d C.W.; CARDOSO, d C.H.S.; SANTOS, L.A.; AZIMI-NEJADIAN, H.; DE CARVALHO JUNIOR, R.N.; ROGEX, H. de C.J.R.N.: “Determination of process parameters and bioactive properties of the murici pulp (Byrsonima crassifolia) extracts obtained by supercritical extraction”, The Journal of Supercritical Fluids, 146: 128-135, 2019, ISSN: 0896-8446.
YIRAT, M.: Estudio de la calidad de la guayaba (Psidium guajava L.), variedad Enana roja’’ EEA 1-23, durante su conservación a temperatura ambiente¨, Universidad Agraria de La Habana, Facultad de Mecanización Agropecuaria, Tesis (presentada en opción al título de Ingeniero Agrícola), San José de las Lajas, La Habana, Cuba, 2009.
YIRAT, M.; GARCÍA, P.A.; HERNÁNDES, G.A.; CALDERÍN, G.R.A.; CAMACHO, N.: “Evaluación de la calidad de la guayaba, variedad enana roja EEA-1-23, durante el almacenamiento a temperatura ambiente”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 18(2): 70-73, 2009, ISSN: 1010-2760, e-ISSN: 2071-0054.