Response of Coffee Seedlings to Foliar Application of a Biostimulator

Main Article Content

Yusdel Ferrás-Negrín
Carlos Alberto Bustamante-González
Vidalina Pérez-Salina

Abstract

Foliar fertilization has contributed to improve nutrition in coffee seedlings. Codafol 14-6-5 is recommended for these purposes; however, there is no information on its use in Cuban coffee farming. The objective of this research was to study the response of coffee seedlings to foliar application of different concentrations of Codafol 14-6-5. The research was carried out in a nursery of the Agro-Forestry Experimental Station in the town of Jibacoa, Manicaragua municipality, Villa Clara province, Cuba. Four concentrations of Codafol 14-6-5 (0,125%, 0,25%, 0,375%, 0.50%) and a control treatment were studied in a randomized design. At the end of the nursery cycle, the height, stem diameter, dry mass, and leaf area of the coffee plantations were evaluated. They responded positively and significantly (p≤ 0,05) to Codafol spraying. Height, stem diameter, dry mass and leaf area increased up to 9,9%, 12,5%, 29,4% and 12,8%, respectively, compared to the control treatment. In a general sense, the best responses were obtained when Codafol was applied at 0,375%; from which, there was a tendency to decrease the average values of the variables evaluated.

Article Details

How to Cite
Ferrás-Negrín, Y., Bustamante-González, C. A., & Pérez-Salina, V. (2023). Response of Coffee Seedlings to Foliar Application of a Biostimulator. Ingeniería Agrícola, 13(3), https://cu-id.com/2284/v13n3e05. Retrieved from https://revistas.unah.edu.cu/index.php/IAgric/article/view/1731
Section
Artículos Originales

References

Bustamante, C., Ferrás, Y., Sánchez, O., Viñals, R., & Pérez, J. (2018). Respuesta de variedades de Coffea arabica L. a la aplicación de FitoMas-E en dos suelos cubanos. Café Cacao, 17(1), 15-25, ISSN: 1680-7685.

Castilla-Valdés, Y. (2022). Estado actual de la conservación de recursos fitogenéticos de cafeto (Coffea spp.). Cultivos Tropicales, 43(1), 15, ISSN: 1819-4087. https://ediciones.inca.edu.cu/index.php/ediciones/article/view/1651/3247

Cruz, E., Jaen-Contreras, D., Cadena-Iñiguez, J., Gaytan, A., & Arévalo-Galarza, L. (2020). Fertilización foliar en la calidad de tallos de lisianthus ‘flamenco purple’(Eustoma grandiflorum (Raf.) Shinners.). Agro Productividad, 13(3), 77-84, ISSN: 2594-0252. https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/1671/1296

Díaz, D., Caro, P., Bustamante, C., Sánchez, C., Rodríguez, M. I., & Vázquez, E. (2013). Instructivo Técnico Café Arábico (p. 137) [Instructivo Técnico]. Instituto de Investigaciones Agro-forestales, Siboney, Playa, La Habana, Cuba.

Díaz-Medina, A., López-Pérez, Y., Suárez-Pérez, C., & Díaz-Suárez, L. (2021). Efecto del FitoMas-E y dos proporciones de materia orgánica sobre el crecimiento de plántulas de cafeto en vivero. Centro Agrícola, 48(1), 14-22, ISSN: 0253-5785, Publisher: Editorial Feijóo: http://scielo.sld.cu/pdf/cag/v48n1/0253-5785-cag-48-01-14.pdf

García-Alzate, J., Benavides-Cardona, C. A., & Álvarez-Sánchez, D. E. (2022). Aplicación de urea, DAP Y KCL sobre almácigos de café (Coffea arabica L.) de la variedad Castillo. Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 13(1), 33-49, ISSN: 2145-6097. https://hemeroteca.unad.edu.co/index.php/riaa/article/view/4297/5257

Herrera, M. A., & Armas, L. E. (2017). Evaluación de tres fertilizantes foliares en viveros de coffea arabica variedad Lempira, San Fernando, Nueva Segovia 2016 [Tesis para optar al título de ingeniero agropecuario, Universidad Católica del Trópico Seco. Pbro. Francisco Luis Espinoza Pineda, San Fernando, Nueva Segovia].https://allanucatse.files.wordpress.com/2019/08/evaluacic3b3n-de-tres-fertilizantes-foliares-en-viveros-de-coffea-arabica-variedad-lempira-san-fernando-nueva-segovia-2016.pdf

Hubel grupo. (2014). Ficha técnica: Codafol 14-6-5. Referência: FC-0050a. https://www.hubel.pt/uploads/product_documents/Codafol_14-6-5_FC0050A_6Yuc7D3.pdf

Posada, C., & Osorio, N. (2003). Respuesta de plántulas de café a la fertilización foliar y la aplicación de pulpa de café compostada. Revista Facultad de Ciencias Agropecuarias, 56(1), 1839-1848. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiqtvrv9er-AhWNSDABHZ19ACgQFnoECA4QAQ&url=https%3A%2F%2Frevistas.unal.edu.co%2Findex.php%2Frefame%2Farticle%2Fdownload%2F24541%2F25146%2F86058&usg=AOvVaw075z8UxRxa971dFLdEqK4J

Salamanca, A., & González-Osorio, H. (2020). Respuesta del café a la aplicación foliar de nutrientes. Revista Cenicafé, 71(2), 124-142, ISSN: 2711-3477. https://www.cenicafe.org/es/publications/arc071%2802%29124-142.pdf

Salazar-Rodríguez, Y., Alfonso-Martínez, J., & Gallardo-Cruz, A. (2021). Los bioestimulantes. Una alternativa para el desarrollo agroecológico cubano. Revista ECOVIDA, 11(3), 225-249, ISSN: 2076-281X. https://revistaecovida.upr.edu.cu/index.php/ecovida/article/view/239/499

Sánchez, C., Martínez, F., Moran, N., Cabana, Y., Meneses, I., & Vicet, E. (2018). Influencia de tres tipos de tubetes y diferentes momentos de fertilización en el desarrollo de posturas de café. Café Cacao, 17(1), 35-43.

Soto-Carreño, F. (1980). Estimación del área foliar en C. arabica L., a partir de las medidas lineales de las hojas. Cultivos Tropicales, 2(3), 115-128, ISSN: 1819-4087, Publisher: Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas, La Habana (Cuba). https://ftp.inca.edu.cu/revista/1980/3/CT02310.pdf

Tecno Agrícola. (2014). Portal Tecno Agrícola. https://www.buscador.portaltecnoagricola.com/vademecum/esp/producto/12884/codafol%2014-6-5

Valverde-Lucio, Y., Moreno-Quinto, J., Quijije-Quiroz, K., Castro-Landín, A., Merchán-García, W., & Gabriel-Ortega, J. (2020). Biostimulants: An innovation in agriculture for coffee cultivation (Coffea arabica L). Journal of the Selva Andina Research Society, 11(1), 18-28, ISSN: 2072-9294. http://www.scielo.org.bo/pdf/jsars/v11n1/v11n1_a03.pdf

Viñals-Núñez, R., Bustamante-González, C. A., Ramos-Hernández, R., Sánchez-Durán, O., Moran-Rodríguez, N., & Ferrás-Negrín, Y. (2017). Empleo de bioproductos en la producción de posturas de Coffea arabica L. Café Cacao, 16(1), 35-43, ISSN: 1680-7685.

Most read articles by the same author(s)