Study of the Main Quality Properties of Banana, Orinoco Variety, Stored at Room Temperature
Main Article Content
Resumo
Agricultural products require high quality, conditioned by their physical, chemical and mechanical properties, which are closely related to post-harvest handling and they influence the decision-making and the consumer´s preference. Hence, the interest of the research was to study the main quality properties of banana, Orinoco variety, stored at room temperature. For this, it was necessary to store 42 fruits at room temperature, dividing them into three groups of the same quantity for different types of packaging (wooden box, cardboard and bulk, taking the latter as a control). The properties (weight loss, firmness, pH, contents soluble solids) were evaluated daily during a five-day investigation period and subsequently processed using statistical tools. Characterization of this crop stored at room temperature was obtained in three forms of packaging. The properties evaluated obey a pattern of temporal variability distributed in three periods corresponding to the initial day, between two and three days and between four and five days of storage of the fruit. The best packaging was in cardboard boxes, showing minor changes in each of the properties, where the values of Pp in the five days of the experiment had maximum values of 16.76 g and on average 3.35 g per day. The models obtained for each determined and predicted property are adjusted to second order polynomials, where statistics are obtained that show the credibility of the results, which facilitates the planning of the post-harvest stage by producers and marketers.
Article Details
Este trabalho encontra-se publicado com a Creative Commons Atribuição-NãoComercial 4.0.
Aquellos autores/as que tengan publicaciones con esta revista, aceptan los términos siguientes:
- Los autores/as conservarán sus derechos de autor y garantizarán a la revista el derecho de primera publicación de su obra, el cuál estará simultáneamente sujeto a la Licencia Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) que permite a terceros compartir la obra siempre que se indique su autor y su primera publicación esta revista. Bajo esta licencia el autor será libre de:
- Compartir — copiar y redistribuir el material en cualquier medio o formato
- Adaptar — remezclar, transformar y crear a partir del material
- El licenciador no puede revocar estas libertades mientras cumpla con los términos de la licencia
Bajo las siguientes condiciones:
- Reconocimiento — Debe reconocer adecuadamente la autoría, proporcionar un enlace a la licencia e indicar si se han realizado cambios. Puede hacerlo de cualquier manera razonable, pero no de una manera que sugiera que tiene el apoyo del licenciador o lo recibe por el uso que hace.
- NoComercial — No puede utilizar el material para una finalidad comercial.
- No hay restricciones adicionales — No puede aplicar términos legales o medidas tecnológicas que legalmente restrinjan realizar aquello que la licencia permite.
- Los autores/as podrán adoptar otros acuerdos de licencia no exclusiva de distribución de la versión de la obra publicada (p. ej.: depositarla en un archivo telemático institucional o publicarla en un volumen monográfico) siempre que se indique la publicación inicial en esta revista.
- Se permite y recomienda a los autores/as difundir su obra a través de Internet (p. ej.: en archivos telemáticos institucionales o en su página web) antes y durante el proceso de envío, lo cual puede producir intercambios interesantes y aumentar las citas de la obra publicada. (Véase El efecto del acceso abierto).
Referências
BUITRAGO, G.V.; LÓPEZ, A.P.; CORONADO, A.P.; OSORNO, F.L.: “Determinación de las características físicas y propiedades mecánicas de papa cultivada en Colombia”, Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 8(1): 102-110, 2004, ISSN: 1415-4366, Publisher: SciELO Brasil.
COUTIN, G.: Las Series Temporales, Inst. Ministerio de Salud Pública, Unidad de análisis y tendencias en salud., Informe Institucional, La Habana, Cuba, 2001.
DADZIE, B.K.; ORCHARD, J.: Evaluación rutinaria post cosecha de híbridos de bananos y plátanos: criterios y métodos. Guías técnicas Inibap No. 2 [Routine post-harvest screening of banana/plantain hybrids: criteria and methods], Ed. Inibap, 1997, ISBN: 2-910810-20-8.
GIRONA, J.: “Regulated deficit irrigation in peach. A global analysis”, En: V International Peach Symposium 592, Ed. Edición de la Universidad Politécnica de Catalunya, Catalunya, SL. Barcelona, España, pp. 335-342, 2001, ISBN: 90-6605-836-6.
GÓMEZ, V.; MARAVALL, A.: Program TRAMO’ time series regression with Arima noise, missing observations, and outliers’. Instructions for the user, Inst. Publisher: European University Institute, Depart of Economics, EUI Working Paper ECO No. 92/81, Publisher: European University Institute p., publisher: European University Institute, 1994.
HANNAN, E.J.: “Regression for time series with errors of measurement”, Biometrika, 50(3/4): 293-302, 1963, ISSN: 0006-3444, Publisher: JSTOR.
HERNÁNDEZ, A.; GARCÍA, A.: “A review about nondestructive technologies for fruit quality evaluation”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 11(3): 31-38, 2002, ISSN: 1010-2760, e-ISSN: 2071-0054, Publisher: Universidad Agraria de La Habana.
HERNÁNDEZ, G.D.L.: “La Bioinformática en Cuba: Una aproximación desde la primera edición nacional de la maestría en esta disciplina”, Serie Científica de la Universidad de las Ciencias Informáticas, 2(1): 1-11, Publisher: Ediciones Futuro, 2009, ISSN: 2306-2495.
KUSHMAN, L.J.; POPE, D.T.; MONROE, R.: “Estimation of intercellular space and specific gravity of five varieties of sweet potatoes”, 1966.
MARTÍNEZ, C.: Fundamentos del manejo y tratamiento postcosecha de productos agrícolas, Inst. Universidad Central de las Villas, Universidad Central de las Villas, Santa Clara, Cuba, 257 p., 2003.
MARTÍNEZ, H.; PÉREZ, A.; VENEGAS, M.; VALLE, S.: Propiedades físico-mecánicas y simulación por computadora del daño por impacto en guayaba (Psidium guajava L.), Inst. Universidad Autónoma de Chapingo, Chapingo, Texcoco, México, 2017.
MONZÓN, M.L.L.; GARCÍA, P.A.; HERNÁNDEZ, G.A.: “Determinación de las propiedades en función del daño por impacto en guayaba (Psidium guajava L.)”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 24: 49-55, 2015, ISSN: 1010-2760.
SANTANA, J.C.: “Predicción de series temporales con redes neuronales: una aplicación a la inflación colombiana”, Revista Colombiana de Estadística, 29(1): 77-92, 2006, ISSN: 0120-1751, Publisher: Universidad Nacional de Colombia.
TAIN, Y.: Evaluación de la calidad de la Piña Variedad: Cayena Lisa, cosechada en el Municipio Jaruco., Inst. Universidad Agraria de La Habana, San José de las Lajas, La Habana,, Cuba, San José de las Lajas, La Habana,, Cuba, 2010.
THOMPSON, A.: Tecnología post-cosecha de frutas y hortalizas, Armenia, Colombia, 268 p., 1998.
YIRAT, B.M.; GARCÍA, P.A.; HERNÁNDES, G.A.; CALDERÍN, G.A.; CAMACHO, N.A.: “Evaluación de la calidad de la guayaba, variedad enana roja EEA-1-23, durante el almacenamiento a temperatura ambiente”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 18(2): 70-73, ISSN: 1010-2760, E-ISSN: 2071-0054, 2009.