Evaluation of Chemical-Physical Properties in Nanche (Byrsonima Crassifloria L.)

Main Article Content

Geisy Hernández-Cuello
Ernesto Ramos Carbajal
Omar González Mejías
Jeny Pérez Petitón
Leidy L. Monzón Monrabal

Resumo

The objective of this paper was the evaluation of chemical- physical properties of nanche and the determination of the quality in its fruit. Nanche fruit has food and agroindustry potential due to its chemical properties, with º Brix percent between 10,03 and 10,35, pH values in fruit in the range of 3,83 to 5,27 and citric acid percent between 1,24 and 1,75. The results show that the polar and equatorial diameters of the fruits ranged between 1, 41and 1, 98 cm, and 1,46 and 2,29 cm, respectively. The maturity or ripen index ranged between 5, 73 and 8,18 as average, classifying red and green fruits as acid and the yellow fruit as bittersweet.

Article Details

Como Citar
Hernández-Cuello, G., Ramos Carbajal, E., González Mejías, O., Pérez Petitón, J., & Monzón Monrabal, L. L. (2022). Evaluation of Chemical-Physical Properties in Nanche (Byrsonima Crassifloria L.). Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 31(3). Obtido de https://revistas.unah.edu.cu/index.php/rcta/article/view/1645
Secção
Artículos Originales

Referências

ALIA, T.I.; ASTUDILLO, M.Y.I.; NÚÑEZ, C.C.A.; VALDEZ, A.L.A.; BAUTISTA, B.S.; GARCÍA, V.E.; ARIZA, F.R.; RIVERA, C.F.: “Caracterización de frutos de ciruela mexicana (Spondias purpurea L.) del sur de México”, Revista fitotecnia mexicana, 35(SPE5): 21-26, 2012, ISSN: 0187-7380.

CARVALHO, S.M.P.; CAMARGO, N.; BASTOS, V.J.; BACELAR, C.G.B.; MATTOS, A.K.G.; RUFFO, R.S.: “Harvesting period of Murici (Byrsonima crassifolia Kunth) fruit in relation to physical and chemical parameters evaluated during fruit development”, Scientia Horticulturae, 200: 66-72, 2016, ISSN: 0304-4238.

CONABIO-MÉXICO: Catálogo de autoridades taxonómicas de especies de flora y fauna con distribución en México, ENT#091;en línea ENT#093;, Inst. Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad, Base de datos SNIB-CONABIO, México, 2022, Disponible en: http://www.snib.mx/descargasSNIBmx/SNIBTaxonomia_20200322_171728.zip, ENT#091;Consulta: 1 de febrero de 2022 ENT#093;.

GUZMÁN, P.A.M.; CRUZ, E.C.; CORDOVA, C.A.M.: “Germinación de semillas de Byrsonima crassifolia (L.) Kunth”, Revista Mexicana de Ciencias Forestales, 4(20): 82-89, 2013, ISSN: 2007-1132.

LADANIYA, M.S.: Fruit morphology, anatomy and physiology, Ed. Academic Press, First edition ed., vol. Charter 27 Citrus fruit. Biology, Tecnhonolgy, and Evaluation, India, Citrus fruit. Biology, Tecnhonolgy, and Evaluation, 2010.

LUYARATI, D.N.: Economía, Ed. Ediciones ENPES, segunda ed., La Habana, Cuba, 597 p., 1997.

MACIEL, S.M.I.; MÉLO, E.; LIMA, V.; SOUZA, K.A.; SILVA, W.: “Caracterização físico-química de frutos de genótipos de aceroleira (Malpighia emarginata DC)”, Food Science and Technology, 30(4): 865-869, 2010, ISSN: 0101-2061.

MALDONADO, P.M. de los Á.; ROJAS, G.A.R.; TORRES, S.N.; GARCIA, D. los S.G.; GARCÍA, V.J.R.; HERRERA, P.J.: “Influencia de la testa sobre la imbibición en endocarpios de Malpighia mexicana y Byrsonima crassifolia (Malpighiaceae)”, Cuadernos de Investigación UNED, 10(1): 151-160, 2018, ISSN: 1659-4266.

MALDONADO, P.M.A.: Propagación asexual, viabilidad, imbibición y descripción de fruto, semilla y plántula de nanche (Byrsonima crassifolia (L.) H. B. K. y Malpighia mexicana A. Juss.), Colegio de Postgraduados, Campus Montecillo, Tesis (en opción al título de doctorado), Montecillos, Estado de México, México, 136 p., 2015.

MARTÍNEZ, M.E.; SANTIAGUILLO, H.J.F.; CUEVAS, S.J.A.: Principales usos del nanche:(byrsonima crassifolia (L) HBK), Ed. Universidad Autónoma de Chapingo, Universidad Autónoma de Chapingo ed., Chapingo, Texcoco, Edo. México, 57 p., 2008, ISBN: 968-02-0446-4.

MEDINA, T.R.; JUÁREZ, L.P.; SALAZAR, G.S.; LÓPEZ, G.G.G.; IBARRA, S.S.; ARRIETA, R.B.G.; MARTÍNEZ, M.E.: “Evaluación de calidad en frutos de 41 genotipos de nanche (Byrsonima crassifolia L. HBK) de Nayarit, México”, Revista mexicana de ciencias agrícolas, 6(2): 253-264, 2015, ISSN: 2007-0934, Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=2631/263138086003.

MUÑOZ DE CHÁVEZ, M.; LEDESMA, S.J.A.; CHÁVEZ, A.: Tablas de valor nutritivo de los alimentos, Inst, Ed. Editorial Pax, Instituto Nacional de la Nutrición Salvador Zubirán ed., México, D.F., 132 p., 2002.

NIEMBRO, R.A.; MORATO, I.; CUEVAS, J.A.: Catálogo de frutos y semillas de árboles y arbustos de valor actual y potencial para el desarrollo de Veracruz y Puebla (disco compacto), no. 9680201112, Inst. Instituto de Ecología, A. C., Xalapa, Veracruz, México, 928 p., 2004.

NMX-F-102-2010: NORMEX-2010 Norma Mexicana Alimentos-determinación de acidez titulable en alimentos-método de ensayo (prueba), Inst. Normas mexicanas. Dirección general de normas, México, D.F., 2010.

NMX-F-103-1982: Alimentos. Frutas y derivados. Determinación de grados Brix. Foods. Fruits and derivatives. Determination of degrees Brix, Inst. Normas mexicanas. Dirección general de normas, México, D.F., 1982.

RANGEL, M. de O.L.; GARCÍA, P.A.; HERNÁNDEZ, G.A.: “Evaluación del potencial de las series temporales para predecir las propiedades de calidad de la guayaba (Psidium guajava L), variedad enana roja EEA 1-23, durante su conservación a temperatura ambiente”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 19(2): 82-84, 2010, ISSN: 1010-2760, e-ISSN: 2071-0054.

SAURI, D.E.: Frutas exóticas de la península de Yucatán, Ed. CoSNET: Instituto Tecnológico de Mérida, Consejo Nacional del Sistema de Educación Tecnológica ed., Yucatán, México, 108 p., 2001, ISBN: 970-18-5009-2.

SEABRA, P.F.C.; DE SOUZA, A.P.; RODRIGUEZ, S.M. de los A.; ALMEIDA, d C.W.; CARDOSO, d C.H.S.; SANTOS, L.A.; AZIMI-NEJADIAN, H.; DE CARVALHO JUNIOR, R.N.; ROGEX, H. de C.J.R.N.: “Determination of process parameters and bioactive properties of the murici pulp (Byrsonima crassifolia) extracts obtained by supercritical extraction”, The Journal of Supercritical Fluids, 146: 128-135, 2019, ISSN: 0896-8446.

YIRAT, M.: Estudio de la calidad de la guayaba (Psidium guajava L.), variedad Enana roja’’ EEA 1-23, durante su conservación a temperatura ambiente¨, Universidad Agraria de La Habana, Facultad de Mecanización Agropecuaria, Tesis (presentada en opción al título de Ingeniero Agrícola), San José de las Lajas, La Habana, Cuba, 2009.

YIRAT, M.; GARCÍA, P.A.; HERNÁNDES, G.A.; CALDERÍN, G.R.A.; CAMACHO, N.: “Evaluación de la calidad de la guayaba, variedad enana roja EEA-1-23, durante el almacenamiento a temperatura ambiente”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 18(2): 70-73, 2009, ISSN: 1010-2760, e-ISSN: 2071-0054.