Quality of Chopped and Ground Sweet Potato during the Production of Silage Feed for Pigs

Main Article Content

Arelys Vázquez-Peña
Antihus Hernández-Gómez
Magalis Herrera-Villafranca
Pedro Valdés-Hernández

Resumo

The size of the particles is one of the properties that have more influence in the quality of food for monogastric animals. The present work was carried out with the objective of evaluating the quality of the chopped and ground sweet potato during the production of silage feed for pigs in the plant “Héctor Molina", and to check if both characteristics fulfill the demands of the particle size recommended for this kind of food. To demonstrate if the particle size that is obtained coincides to that proposed for the chopping machine (40 ±7 mm)and for the hammer mill(4 ± 2 mm), the sweet potato is characterized physical and mechanically and two experiments are designed that use sweet potato samples of the same lot and in different schedules. The fractional sweet potato is measured with a vernier caliper and a sieve disperser-shaker is used for the finely milled one. A totally randomized design was utilized and Duncan Test for P <0,05 was applied in the necessary cases. For the analysis of the data, the statistical package Infostat version 2012 was used. It was determined that the sweet potato presents physical-mechanical characteristics in correspondence with the agroindustrial process and that the quality of the chopped and the ground sweet potato, respond to the proposed technology. It was also proved that the average value of the particle size was of 36,06 mm for the chopper apparatus and that 100% of the total mass of sweet potato fulfills the proposed particle size (4±2 mm).

Article Details

Como Citar
Vázquez-Peña, A., Hernández-Gómez, A., Herrera-Villafranca, M., & Valdés-Hernández, P. (2020). Quality of Chopped and Ground Sweet Potato during the Production of Silage Feed for Pigs. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 29(4). Obtido de https://revistas.unah.edu.cu/index.php/rcta/article/view/1327
Secção
Artículos Originales

Referências

CASTRO, E.; DE HOMBRE, R.A.; (primero): Parámetros mecánicos y textura de los alimentos. 2007. Universidad de Chile. Santiago de Chile. 148 p., Universidad de Chile, Santiago de Chile, 2007.

DI RIENZO, J.A.; BALZARINI, M.G.; CASANOVES, F.; GONZÁLEZ, L.; TABLADA, M.; ROBLEDO, C.W.: InfoStat versión 2012, [en línea], Inst. Grupo InfoStat. Universidad Nacional de Córdoba, Córdova, Argentina, 2012, Disponible en: http://www.infostat.com.ar, [Consulta: 9 de mayo de 2017].

GARCÍA, A.D.; PÉREZ, M.Y.; GARCÍA, A.A.; MADRIZ, P.M.: “Caracterización postcosecha y composición química de la batata (Ipomoea batatas (Lam) variedad topera”, Agron. Mesoam., 27(2): 287-300, 2016, ISSN: 2215-3608, DOI: http://dx.doi.org/10.15517/am.v27i2.21426.

GARCÍA, E.; PACHECO, E.: “Caracterización postcosecha del apio cultivado en el Municipio Tovar, estado Mérida-Venezuela”, Agronomía Tropical, 58: 409-416, 2008, ISSN: 0002-192X.

GONZÁLEZ, V.R.: Explotación del parque de maquinaria, Ed. Editorial Félix Varela, primera ed., La Habana, Cuba, 1993, ISBN: 959-07-0028-4.

IGLESIAS, C.; SOTO, W.: Mecanización de los Procesos Pecuarios, Ed. Empresa Nacional de Producción del MES, Ediciones ISCAH, San José de las Lajas. Habana, Cuba, 324 p., 1987.

MEDEROS, C.M.; CRESPO, A.; HERNÁNDEZ, G.; PILOTO, J.L.; MACÍAS, M.; ALMAGUEL, R.E.: Porcinocultura cubana. Manejo nutricional y reproductivo, Ed. Asociación Cubana de Producción Animal, La Habana, Cuba, 168 p., 2014, ISBN: 978-959-307-073-7.

OLIVET, R.Y.E.; ORTIZ, A.E.; COBAS, D.; BLANCO, A.; HERRERA, E.: “Evaluación de la labor de rotura con dos aperos de labranza para el cultivo del boniato (Ipomoea batatas Lam) en un Fluvisol”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 21(4): 24-29, 2012, ISSN: 1010-2760, e-ISSN: 2071-0054.

ORTIZ, A.E.R.; GASKINS, B.; PARRA, L.R.; H B: “Evaluación de la calidad del trabajo de aperos de labranza en la labor de surcado para el cultivo del boniato (Ipomoea batatas (Lam) Poir)”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 20(1): 16-19, 2011, ISSN: 1010-2760, e-ISSN: 2071-0054.

PAHL, G.; BEITZ, W.; FELDHUSEN, J.; GROTE, K.H.: Engineering Design, third edition, USA, 616 p., 2005, ISBN: 978-1-84628-319-2.

PALOMINO, C.; MOLINA, Y.; PÉREZ, E.: “Atributos físicos y composición química de harinas y almidones de los tubérculos de Colocasia esculenta (L.) Schott y Xanthosoma sagittifolium (L.) Schott”, Revista Facultad de Agronomía (UCLV), 36: 58-66, 2010.

PANEQUE, R.P.: Transportadores en la Agricultura, Ed. Editorial Félix Varela, Ministerio de Educación Superior, primera ed., La Habana, Cuba, 276 p., 1988.

PANEQUE, R.P.; LÓPEZ, C.G.; MAYANS, C.P.; MUÑOZ, G.F.; GAYTÁN, R.J.G.; ROMANTCHIK, K.E.: Fundamentos Teóricos y Análisis de Máquinas Agrícolas, Ed. Universidad Autónoma Chapingo, vol. 1, Chapingo, Texcoco, México, 456 p., 2018, ISBN: 978-607-12-0532-2.

POLANCO, P.M.F.: Maquinaria y Mecanización Agrícola, Bogota, Colombia, 2007.

RODRÍGUEZ, G.: Caracterización de variedades de batata (Ipomonea batata) con el fin de desarrollar un puré que sea fuente para la elaboración de productos preformados en MCCAIN Colombia, Universidad de La Salle, Tesis de grado, Bogotá, Colombia, 2008.

SABLIKOV, M.V.: “Fundamento de la teoría y el cálculo tecnológico”, En: Máquinas Agrícolas Parte II, Ed. Editorial KOLOS, Moscú, Rusia. URSS, pp. 285-286, 1978.

SOTTO, B.P.D.: Organización de la explotación de la maquinaria agrícola, Inst. Ministerio de la Agricultura, Instituto de Investigaciones de Mecanización Agropecuaria (IIMA), La Habana, Cuba, 14 p., 2000.

STOUT, B.A.: Handbook of energy for world agriculture, Ed. Elsevier, 2012.

VALDÉS, H.P.A.: Modelación físico-matemática del proceso tecnológico del órgano de corte de tambor en las picadoras de forraje con alimentación manual, [en línea], Universidad Agraria de La Habana (UNAH), PhD. Thesis, La Habana, Cuba, 186 p., 2008, Disponible en: https://www.researchgate.net/profile/Pedro_Valdes_Hernandez/publications, [Consulta: 8 de junio de 2018].

VALDÉS, H.P.A.; MARTÍNEZ, R.A.; VALENCIA, O.Y.; BRITO, D.E.: “Influencia del momento de inercia del tambor y de diferentes ángulos de alimentación constantes sobre el calibre de las partículas de forraje procesado con picadores del tipo de tambor con alimentación manual. Parte I”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 19(3): 53-56, 2010, ISSN: 1010-2760, E-ISSN: 2071-0054.

VALDÉS, H.P.A.; MARTÍNEZ, R.A.; VALENCIA, O.Y.; BRITO, D.E.: “Validación del modelo de cálculo de la potencia consumida por las picadoras de forraje del tipo de tambor con alimentación manual”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 21(2): 05-10, 2012, ISSN: 1010-2760, E-ISSN: 2071-0054.

VALDÉS, P.: Determinación de los principales parámetros de diseño de los órganos de trabajo de una máquina para la cosecha semimecanizada de tomates (licopersicum esculentum mil), [en línea], Universidad Agraria de La Habana (UNAH), Tesis en opción al título de Master en Ciencias en Mecanización Agrícola, San José de las Lajas. Habana, Cuba, 2003, Disponible en:https://www.researchgate.net/profile/PedroValdesHernandez/publication/3282281, [Consulta: 15 de junio de 2019].

VÁZQUEZ, P.A.: Tecnología agroindustrial para la producción de alimento ensilado de boniato (Ipomoea batata (L.) Lam.) para cerdos, Universidad Agraria de La Habana (UNAH), Tesis en opción al grado científico de Doctor en Ciencias Técnicas Agropecuaria, San José de las Lajas, Mayabeque, Cuba, 100 p., 2019.

Artigos mais lidos do(s) mesmo(s) autor(es)