Mechanization for the production process of maize and amaranth in the central highlands of Mexico

Main Article Content

Alma Velia Ayala-Garay

Abstract

About 95 % of growers in the central highlands of Mexico are typified as smallholder farmers growing 3.10 ha of maize
and 5.0 of amaranth. These crops are mostly grown following traditional technologies. The objective of this work was to identify
the agricultural equipment used to grow amaranth and maize in the highlands of Mexico for purposes of improvement. Maize and
amaranth growers from the states of Hidalgo, Morelos, Puebla and Tlaxcala were surveyed in 2014 from March to September. According to
results, the mechanization level is relatively low; only 12 and 22 percent of amaranth and maize growers, respectively, possess machinery. This
is mostly due to economic constrains to acquire machinery. Other constrains are the reduction in productivity, increasing production costs and
poor mechanization. To encourage the acceptance of amaranthus among farmers, it is necesary to mechanize the production process, mainly
at harvest. For the case of maize, farmers consider investiment in machinery as unnecesary as it is expensive to acquiere and maintain it.

Article Details

How to Cite
Ayala-Garay, A. V. (2016). Mechanization for the production process of maize and amaranth in the central highlands of Mexico. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 25(4), 74–80. Retrieved from https://revistas.unah.edu.cu/index.php/rcta/article/view/466
Section
View Points
Author Biography

Alma Velia Ayala-Garay, Instituto Nacional De Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP)

Dra., Investigadora, Instituto Nacional De Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP), Campo Experimental Valle de México

References

AYALA, G.A.V.; RIVAS, V.P.; CORTES, E.L.; DE LA O, O.M.; ESCOBEDO, L.D.; ESPITIA, R.E.: “La rentabilidad del cultivo de amaranto

(Amaranthus spp.) en la región centro de México”, Ciencia ergo-sum, 21(1): 47–54, 2014, ISSN: 1405-0269.

AYALA, G.A.V.; SCHWENTESIUS, R.R.; DE LA O, O.M.; PRECIADO, R.P.; ALMAGUER, V.G.; RIVAS, V.P.: “Análisis de rentabilidad

de la producción de maíz en la región de Tulancingo, Hidalgo, México”, Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 10(4): 381-395, diciembre

de 2013, ISSN: 1870-5472.

CORTÉS, E.; ÁLVAREZ, F.; GONZÁLEZ, H.: “La mecanización agrícola: gestión, selección y administración de la maquinaria para las

operaciones de campo”, CES Medicina Veterinaria y Zootecnia, 4(2): 151-160, 2009, ISSN: 1900-9607.

CUAUHTÉMOC, N.J.; TAVARES, M.A.L.; TAVARES, M.R.L.: “Diseño de tractores agrícolas en México”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias,

(1): 05-11, marzo de 2012, ISSN: 2071-0054.

CUAUHTEMOCR, N.J.: “Políticas de mecanización agrícola en México”, Revista Iberoamericana de Ciencia, Tecnología y Sociedad, 7: 1-22,

, ISSN: 1850-0013.

DAMIÁN, H.M.Á.; RAMÍREZ, V.B.: “Dependencia científica y tecnologías campesinas. El caso de los productores de maíz del estado de

Tlaxcala”, Economía y Sociedad, (21): 59-76, 2008, ISSN: 2215-3403, 1409-1070.

GALINDO, G.G.: “El servicio de asistencia técnica a los productores de chile seco en Zacatecas”, Convergencia, 14(43): 137-165, abril de

, ISSN: 1405-1435.

INEGI: VIII Censo Agrícola, Ganadero y Forestal, [en línea], Ed. Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI), México, 2007, Disponible

en: http://www.inegi.org.mx/est/contenidos/proyectos/agro//ca2007/Resultados_Agricola/default.aspx, [Consulta: 29 de septiembre de 2016].

LARQUÉ, S.B.S.; SANGERMAN, J.D.M.; RAMÍREZ, V.B.; SERRANO, F.M.E.: “Aspectos técnicos y caracterización del productor de

durazno en el Estado de México, México”, Agricultura Técnica en México, 35(3): 305-313, septiembre de 2009, ISSN: 0568-2517.

MORALES, G.J.; VÁZQUEZ, M.N.; BRESSANI, C.R.: El amaranto: Características físicas, químicas, toxicológicas y funcionales y aporte

nutrición, Ed. Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zuribán (INCMNSZ), México, 269 p., 2009, ISBN: 978-607-

-00-5.

ORTIZ, L.H.; ROSSEL, D.: “Current status of animal traction in Mexico”, Agricultural Mechanization in Asia Africa and Latin America,

(1): 83-88, 2007, ISSN: 0084-5841.

PARRA, F.I.; DÉLANO, J.P.: “Uso de bacterías promotoras de crecimiento vegetal para aumentar la productividad de amaranto de grano”, En:

Espitia, R.E. (ed.), Amaranto: ciencia y tecnología, Ed. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales Agrícolas y Pecuarias, México,

pp. 113-127, 2012, ISBN: 978-607-425-897-4.

RAMÍREZ, V.B.; RAMÍREZ, V.G.; JUÁREZ, S.J.P.; CESÍN, V.A.: “Tecnología e implementos agrícolas: estudio longitudinal en una región

campesina de Puebla, México”, Revista de Geografía Agrícola, 38: 57-70, 2007, ISSN: 0186-4394.

ROJAS, R.: Guía para realizar investigaciones sociales, Ed. Plaza y Valdés, México, 440 p., 2002, ISBN: 968-856-262-5.

SIAP: Sistema de Información Agroalimentaria de Consulta (SIACON), [Windows], Ed. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera

(SIAP), México, 2015.

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.