Physical-Mechanical Properties of Peanut (Arachis Hypogaea L.) for the Design of Flat Classification Surfaces

Main Article Content

Miguel Herrera Suárez
Richard Cevallos Mera
Paúl John Lucas Meza
Cristhian Andrés Sornoza Solórzano
Carlos Arturo Montes Rodríguez
Omar González Cueto

Abstract

The goal of the present work is to determine the physical-mechanical properties of Criollo variety of peanut kernels, required for the design of gravimetric classification machines. To fulfill the objective, the physical-mechanical properties of the peanut kernels of the most harvested variety (Criollo) in Manabí-Ecuador Province were determined. As physical properties, the dimensions of the grains, the equatorial diameter, as well as the specific and volumetric weight were determined. Static and dynamic friction and rolling angles were determined within the mechanical properties on four types of surfaces (carbon steel, stainless steel, wood, and rubber). The results allowed determining the dimensions of the peanut kernels m = 0,26 to 0,6 g; L = 10 to 15 mm; d = 5,50 to 9,1 mm. It was evidenced that the friction angle and the rolling resistance angle were higher in static cases on all surfaces investigated. Those of stainless steel and aluminum showed the lowest values of the static and dynamic coefficients of friction (ϕ=14,7 ± 0,07 αvδ ϕ d=13,5 ± 0,07 degree). The maximum values were observed on the rubber surface with ϕ = 35,7 ± 0,10 αvδ ϕd= 31,4 ± 0,13. The static and dynamic rolling angle showed a behavior similar to that observed in the friction angle, reaching maximum values in the rubber surface (α=26,0 ± 0,11 αvδ αd=24,4 ± 0,08 degree).

Article Details

How to Cite
Herrera Suárez, M., Cevallos Mera, R., Lucas Meza, P. J., Sornoza Solórzano, C. A., Montes Rodríguez, C. A., & González Cueto, O. (2022). Physical-Mechanical Properties of Peanut (Arachis Hypogaea L.) for the Design of Flat Classification Surfaces. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 31(2). Retrieved from https://revistas.unah.edu.cu/index.php/rcta/article/view/1595
Section
Original Articles

References

AKCALI, I. D.; INCE, A.; GUZEL, E.: "Selected Physical Properties of Peanuts", International Journal of Food Properties, ISSN: 1094-2912, 9(1): 25-37, 2006.

AYALA, T. C. L.: Estudio de prefactibilidad para la producción y comercialización de maní (Arachis hypogaea L) en el cantón Jipijapa, provincia de Manabí, 69pp., Tesis (en opción al título de Ingeniero Agroempresas), Colegio de Agricultura, alimentos y nutrición, Universidad San Francisco de Quito, Ecuador, 2009.

BARROS, C. J. C.: Comportamiento agronómico de tres variedades de maní (Arachís hipogaea l.) en el cantón Quinsaloma, 78pp., Tesis (en opción al titulo de Ing. Agropecuario), Unidad de Estudios a Distancia. Carrera Agropecuaria, Universidad Técnica de Quevedo (UTEQ), Quevedo, Ecuador, 2015.

BLENGINO, C.: Maní, Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura, 2, 2015.

FAOSTAT: Cultivos. Producción/Rendimiento de Manís (cacahuete) con cáscara en América del Sur + (Total) 1994 - 2016, [en línea] 2017, Disponible en:http://www.fao.org/faostat/es/#data/QC/visualize[Consulta: agosto, 2018].

GOJIYA, D.; DOBARIYA, U.; PANDYA, P.; GOJIYA, K.: "Studies on Physical and Engineering Characteristics of Peanut Kernel", International Journal of Nutritional Science and Food Technology, ISSN 2471-7371, 6(2): 22-27, 2020.

GUAMÁN, R.; ELLAURY, R. J.: Maní. Guía de cultivo para las zonas de Loja y el Oro, Boletín divulgativo, 314, Guayaquil, 2004.

INIAP: INIAP-380. Nueva variedad de Maní de alto potencial. En: INIAP (ed.) Estación Experimental, Boliche. Ecuador, Vol. pp. 5, 1996.

INIAP: INIAP-381. Nueva variedad de Maní precoz para zonas semisecas. En: INIAP (ed.) INIAP: Estación Experimental Boliche, Ecuador, Vol. pp. 10, 2012.

IRAJ, B.; SAYED, H. P.; FATEMEH, R.-A.: "Mechanical behavior of peanut kernel under compression loading as a function of moisture contents", Elixir Agriculture, ISSN 2229-712X, 36: 3552-3557, 2011.

IVAD: Producción actual de maní en Ecuador, rendimientos, y comercialización, [en línea] Disponible en:http://ivad1991.blogspot.com/2015/07/produccion-actual-de-mani-en-ecuador.html. [Consulta: 3 de marzo].

KURT, C.; ARIOGLU, H.: "Physical and mechanical properties of some peanut varieties grown in Mediterranean environment", Sciendo, e-ISSN 2067-1865, Vol. LI(2): 27-34, 2018.

LÓPEZ, A.: Determinación de las propiedades físico-mecánicas de los rizomas de Sagú (Maranta Arundinacea, L) requeridas para el diseño de las máquinas extractoras de almidón, 71pp., Tesis (en opción al título académico de Máster en Ing. Agrícola), Departamento de Ing. Agrícola, Universidad Central de Las Villas, Santa Clara, Cuba, 2015.

MECALUX: Clasificadora y seleccionadora de granos y semillas (Bec-Car), [en línea] Disponible en:https://www.logismarket.com.ar/bec-car/clasificadora-y-seleccionadora-de-granos-y-semillas/2682380584-1224556107-p.html[Consulta: 15 de enero de 2017].

OLAJIDEA, J. O.; IGBEKAB, J. C.: "Some physical properties of groundnut kernels", Journal of Food Engineering, ISSN 0260-8774, 58(2): 201 - 204, 2003.

OSPINA, M. J. E.: Características físico mecánicas y análisis de calidad de granos, edit. Universidad Nacional de Colombia, pp. 101, ISBN: 958-701-182-1, Bogotá, Colombia, 2002.

SARMIENTO, C. L. M.: Evaluación Agronómica de un cultivar de maní (Arachys hipogaea L.) tipo Valencia, en el Valle de Casanga, Provincia de Loja, 126pp., Tesis (en opción al grado previo a la obtención del Título de Ing. Agronomo), Area de Agropecuaria y Recursos Naturales y Renovables, Universidad Nacional de Loja, Loja, Ecuador, 2013.

ZAMBRANO CASANOVA, D. E.: Propiedades físico mecánicas de los granos de maní (Arachis hypogaea L.) Que intervienen en la clasificación gravimétrica, 76pp., Tesis (para optar por al grado de Magister en Ing. Agrícola), Instituto de Postgrado, Universidad Técnica de Manabí, Manabí, Ecuador, 2018.

ZAPATA, N.; VARGAS, M.; VERA, F.: "Crecimiento y productividad de dos genotipos de maní (Arachis hypogaea L.) según densidad poblacional establecidos en Ñuble, Chile", Idesia (Arica), ISSN 0718-3429, 30: 47-54, 2012.

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2