Economic–Technical Evaluation of Banana Pulp Processing Plant in El Oro Province, Ecuador
Main Article Content
Abstract
Article Details
Those authors that have publications with this journal accept the following terms:
1. They will retain their copyright and guarantee the journal the right of first publication of their work, which will be simultaneously subject to the License Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) that allows third parties to share the work whenever its author is indicated and its first publication this journal. Under this license the author will be free of:
• Share — copy and redistribute the material in any medium or format
• Adapt — remix, transform, and build upon the material
• The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
Under the following terms:
• Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
• NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
• No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.
2. The authors may adopt other non-exclusive license agreements to distribute the published version of the work (e.g., deposit it in an institutional telematics file or publish it in a monographic volume) whenever the initial publication is indicated in this journal.
3. The authors are allowed and recommended disseminating their work through the Internet (e.g. in institutional telematics archives or on their website) before and during the submission process, which can produce interesting exchanges and increase the citations of the published work. (See the Effect of open access).
References
ALDANA, M.H.A.; RIVAS, R.A.: Estudio de pre-factibilidad para la instalación de una planta productora de compotas para bebés a partir de durazno (Prunus persica) enriquecido con maca (Lepidium meyenii walpers), quinua (Chenopodium quinoa willdenow), kiwicha (Amaranthus caudatus linnaeus) y cañihua (Chenopodium pallidicaule), Tesis (en opción al Tesis (en opción al Título Profesional de Ingeniero Industrial)), Universidad de Lima, Lima, Perú, 2016.
BRIZUELA, E.: Aspectos fundamentales del diseño de plantas industriales (tomos 1 y 2), Ed. Ediciones ISPJAE, La Habana, Cuba, 1987.
CANALES, Q.E.L.: Plan de exportación de puré de banano para la asociación de pequeños productores bananeros de El Guabo, Tesis (en opción al Trabajo de titulación previo en opción (a la obtención del título de Ingeniera en Comercio Internacional), Unidad Académica de Ciencias Empresariales, Carrera de Comercio Internacional, Machala, El Oro, Ecuador, 2015.
CAPA, B.L.B.; ALAÑA, C.T.P.; BENÍTEZ, N.R.M.: ¨importancia de la producción de banano orgánico.: caso: provincia el oro, ecuador¨, Revista Universidad y Sociedad, ISSN-2218-3620, 8(3): 64-71, 2016.
CASTRICINI, A.; CARVALHO, D.M.S.; VILELA, R.M.G.; ALABANDA, P.: ¨Quality of organic banana produced in the semiarid region of Minas Gerais, Brazil¨, [en línea] Revista Brasileira de Fruticultura, ISSN-0100-2945, 39(2): 81-96, 2017. Disponible en: http://www.scielo.br/scielo.php/script=sci_arttext&pid=S0100-2945201-7000200303
CLARK, J.P.: Case studies in food engineering: learning from experience, Ed. Springer-Verlag, ISBN-1-4419-0420-4, New York, USA, 2009.
GUZMÁN, P.: Estudio experimental de la elaboración de puré de banano orgánico de la región Piura, [en línea] Tesis (en opción al Tesis (en opción al título de Ingeniero Industrial y de Sistemas)), Facultad de Ingeniería, Repositorio Institucional Pirhua, Lima, Perú, 2014. Disponible en: https://hdl.handle.net/11042/2044 [Consulta: 2 de enero de 2021].
INEC- ECUADOR: Encuesta de Superficie y Producción Agropecuaria Continua, Instituto Nacional de Estadísticas y Censos, Quito, Ecuador, 2020.
LEÓN, S.L.; ARCAYA, S.M.; BARBOTÓ, V.N.; BERMEO, P.Y.: ¨Ecuador: Análisis comparativo de las exportaciones de banano orgánico y convencional en la Balanza Comercial¨, [en línea] Revista Científica y Tecnológica UPSE, DOI-https://dx.doi.org/10.26423/rctu. v7i2.521, 7(2): 38-46, 2018.
MERLO, L.S.C.: Desarrollo de un plan de implementación de buenas prácticas de manufactura en una planta de pulpa de frutas, Tesis (en opción al Tesis (para obtención del título de Ingeniera agroindustrial)), Universidad de Quito, Quito, Ecuador, 2009.
MOINA, M.; TORRES, K.: Estudio de factibilidad para la exportación de puré de banano de la Empresa Oro Banana SA de la ciudad de Machala hacia el mercado de Alemania, Tesis (en opción al Proyecto de tesis (en opción al título de Ingeniería en Comercio y Finanzas Internacionales Bilingüe)), Universidad Católica de Santiago de Guayaquil, Guayaquil, Ecuador, 2015.
MORALES, H.C.M.: Plan de comercio exterior y negocios internacionales para la exportación de puré de banano a Estados Unidos, Tesis (en opción para la obtención del título de Ingeniera en Negocios Internacionales)), Universidad Católica de Santiago de Guayaquil, Guayaquil, Ecuador, 2013.
MUÑOZ, P.E.; RUBIO, L.A.; CABEZA, M.S.: ¨Comportamiento de flujo y caracterización fisicoquímica de pulpas de durazno¨, Scientia Agropecuaria, ISSN-2077-9917, 3(2): 107-116, 2012.
NTC 404: Frutas procesadas: jugos y pulpa de frutas, 5ta actualización, Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación ICNT, Bogotá D.C., Colombia, 1998.
PETERS, M.S.; TIMMERHAUS, K.D.: Plant design and economics for chemical engineers, Ed. McGraw–Hill, 4th Edition, University of Colorado, USA, 1991.
PINEDA, S.: Procesos de elaboración de alimentos y bebidas, Ed. ediciones Mundi-Prensa, Primera ed. , pp. 428-425, Madrid, España, 2003.
REINOSO, G.F.: Análisis del perfil del cliente o consumidor japonés: oportunidades para posicionar el puré de banano ecuatoriano como ingrediente principal en la preparación industrial de dulces y postres nipones, Tesis (en opción al proyecto de grado (para la obtención del título de Magíster en negocios internacionales)), Universidad de Quito, Quito, Ecuador, 2016.
SANTIESTEBAN, Z.E.; FUENTES, F.V.G.; LEYVA, C.E.; LOZADA, N.D.; CANTERO, H.C.: Análisis de la Rentabilidad Económica. Tecnología propuesta para incrementar la eficiencia empresarial, Ed. Editorial Universitaria, pp. 57, ISBN-978-959-16-1317-2, La Habana, Cuba, 2011.
SINHA, N.; SIDHU, J.; BARTA, J.; WU, J.; CANO, M.P.: Handbook of Fruits and Fruit Processing, [en línea] Ed. John Wiley & Sons, 2014. Disponible en: https://books.google.com.pe/books?id=1qwuBXeczzgC&pg=PT715&lpg=PT715&dq=ba [Consulta: 29 de enero de 2021].
SINHA, N.K.; SIDHU, J.; BARTA, J.; WU, J.; CANO, M.P.: Handbook of fruits and fruit processing, [en línea] Ed. John Wiley & Sons, ISBN-1-118-35263-7, 2012. Disponible en: https://books.google.com.pe/books?id=1qwuBXeczzgC&pg=PT715&lpg=PT715&dq=ba
TOVAR, M.V.: ¨Diseño de plantas de proceso, Unidad 3¨, Estimación de costos en plantas químicas, Rescatado de artículos de la revista Ingeniería Química (I), (II), (III), noviembre de 1991.
TURTON, R.; SHAEIWITZ, J.A.; BHATTACHARYYA, D.; WHITING, W.B.: Analysis, Synthesis, and Design of Chemical Processes, Ed. Prentice Hall, International series in the physical and chemical Engineering Sciences, 5th Edition ed. , pp. 1 549, ISBN-13:978-0134177403, 10-13-417740-1, West Virginia, USA, 2018.
VALAREZO, C.A.: Plan de negocios para el establecimiento de una planta procesadora de puré de banano orgánico Musa paradisiaca para la empresa Agro América, Tesis (en opción al Proyecto especial de graduación (presentado como requisito parcial para optar al título de Ingeniero en Administración de Agronegocios en el Grado Académico de Licenciatura)), Universidad de Honduras, Zamorano, Honduras, 2018.
VARGAS, B.A.J.: Comercialización de banano orgánico en el contexto del Tratado de Libre Comercio con la Unión Europea, Tesis (en opción al Tesis presentada (en opción al título de Licenciado en Comercio Internacional)), Universidad de Machala, Machala, El Oro, Ecuador, 2018.