Techinical–economic study in avocado cultivation, Atahualpa Canton, El Oro Province
Main Article Content
Abstract
Scientific sources were reviewed and interviews and surveys were conducted with entrepreneurs and producers in the zone, using the observation and surveys, determining the main parameters involved in the avocado production and the expenses that affect it. The results show the Hass avocado represent an profibility economic alternative for small producers in Atahualpa canton. The benefits/cost indicator obtained for the third, quarter, fifth and sixth planted the crop reaches values of 0.28; 0.56; 0.67 and 1.22, respectively. The costs per kilogram of avocado in El Tambo farm, will oscillate between 1.67 and 0.67 USD for the third to sixth planted
Article Details
Those authors that have publications with this journal accept the following terms:
1. They will retain their copyright and guarantee the journal the right of first publication of their work, which will be simultaneously subject to the License Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) that allows third parties to share the work whenever its author is indicated and its first publication this journal. Under this license the author will be free of:
• Share — copy and redistribute the material in any medium or format
• Adapt — remix, transform, and build upon the material
• The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
Under the following terms:
• Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
• NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
• No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.
2. The authors may adopt other non-exclusive license agreements to distribute the published version of the work (e.g., deposit it in an institutional telematics file or publish it in a monographic volume) whenever the initial publication is indicated in this journal.
3. The authors are allowed and recommended disseminating their work through the Internet (e.g. in institutional telematics archives or on their website) before and during the submission process, which can produce interesting exchanges and increase the citations of the published work. (See the Effect of open access).
References
ALFONSO, B.J.A.: Manual técnico del cultivo de aguacate Hass (Persea americana L), La lima, Cortés, Honduras, 49 p., 2008.
ALMANZA, L.: “Bioplaguicida para el control del barrenador del hueso de aguacate”, Revista Claridades Agropecuarias, 216: 24-31, 2010.
BERNAL, J.A.; DÍAZ, C.A.: Tecnología para el Cultivo del Aguacate. Manual Técnico Corpoica, Rionegro, Ecuador, 2008, ISBN: 978-958-8311-74-6.
BRIONES, V.; INTRIAGO, J.; MARIA, V.; VASQUEZ, C.: “Análisis de las exportaciones del aguacate de la zona 5 y 8 del Ecuador hacia los mercados sustentables¨, Pol. Con, (Edición núm. 24) 3(1), 273-299pp, ISSN: 2550 - 682X, DOI: 10.23857/pcv3i1 Esp.672, 2018.
BURBANO, J.E.: Presupuestos. Enfoque de gestión, planeación y control de recursos, [en línea], Ed. McGraw Hill, Bogotá, Colombia, 2008, Disponible en: https://catedrafinancierags.files.wordpress.com/2015/03/burbanopresupuestosenfoquedegestic3b3n.pdf, [Consulta: 5 de diciembre de 2020].
CAÑIZARES, H.: Técnicas para el cultivo, manejo y mantenimiento de sembríos de aguacate, Ed. Green Planet, México D.F., 2016.
CARVAJAL, U.J.; PANIAGUA, A.A.; MORALES, A.F.: “Estudio técnico y financiero para la producción de una hectárea de acerola (Malpighia emarginata) en Puriscal, Costa Rica”, E-Agronegocios, 1(2), 2015, ISSN: 2215-3462.
CEVALLOS, M.: Manejo Agronómico del Cultivo de Aguacate con sistema de alta densidad, Ed. Unidad Técnica del Norte–INIAP, Ibarra, Ecuador, 2013.
CÁRDENAS, F.: Nutrición de aguacate. 5-15 pp., 2002.
LÓPEZ, C. D.:Manejo de nutrición y fertilización del aguacate Persea americana en el cantón Pimampiro provincia de Imbabura Loja Ecuador (Tesis en opción al título de ingeniero en administración y producción agropecuaria, Loja, Ecuador) Recuperado de https://dspace.unl.edu.ec, 2009.
CHACÓN, G.; BUSTOS, C.; ROJAS, E.S.: “Los procesos de producción y la contabilidad de costos”, Actualidad Contable Faces, 9(12): 16-26, 2006, ISSN: 1316-8633. e-ISSN: 2244-8772.
DÍAZ, S.D.A.; ARANGO, C.B.: Manual técnico del cultivo del aguacate, Ed. Aproare SAT-Instituto Colombiano Agropecuario ICA, Bogotá, Colombia, 2010.
HERRERA, M.; CRUZ, A.: Estudio de la producción y comercialización del aguacate (Persea americana) en las variedades Fuerte y Hass, en la provincia de Imbabura, Universidad Técnica del Norte. Carrera de Ingeniería en Agronegocios, avalúos y catastros, Trabajo de Grado. Ingeniero en Agronegocios, avalúos y catastros, Ibarra, Ecuador, 106 p., 2017.
INEC.: Instituto Nacional de Estadística de Ecuador Proyección cantonal total 2010-2020, [en línea], Inst. Instituto Nacional de Estadística de Ecuador (INEC), Quito, Ecuador, 2020, Disponible en: www.ecuadorencifras.com/www.inec.gov.ec, [Consulta: 5 de enero de 2021].
INFOAGRO.: El cultivo del aguacate (1ra parte). Curso online fruticultura tropical, 2021. Disponible en:https://www.infoagro.com/frutas/frutastropicales/aguacate.htm, [Consulta:15 de febrero de 2021 .
INIAP. Aguacate INIAP tecnología, [en línea], Inst. Instituto Nacional Autónomo de Investigaciones Agropecuarias (INIAP), Quito, Ecuador, 2014, Disponible en: www. iniap.gob.ec: http://www.tecnologia.iniap.go.ec, [Consulta: 15 de febrero de 2021].
INIAP.: Evaluación de exportación de aguacate, [en línea], Inst. Instituto Nacional de Estadística de Ecuador (INEC), Quito, Ecuador, 2015, Disponible en: www. iniap.gob.ec: http://www.iniap.gob.ec/nsite/index.php?optioncom_content&viewarticle&id728:iniapevaluadistanciasdesiembraenelcultivodeaguacateconbuenosresultados&catid97&Itemid208, [Consulta: 5 de febrero de 2021].
JHON, M.: A Random Walk Down Wall Street, EEUU, Ed. Norton & Company, USA, 1997, ISBN: 978-0-393-31529-5.
LEÓN, F.J.: Manual del cultivo del aguacate para los valles interandinos del ecuador, Ed. INIAP: Instituto Nacional Autónomo de Investigaciones Agropecuarias, vol. Proyecto Fruticultura INIAP COSUDE, Quito, Ecuador, 1999.
MOLINA, O.: “La papa: Diversos elementos que intervienen en la cuantificación de su costo de producción”, Actualidad Contable Faces, 12(18): 73-80, 2009, ISSN: 1316-8633. e-ISSN: 2244-8772.
OTZEN, T.; MANTEROLA, C.: “Técnicas de Muestreo sobre una Población a Estudio”, International journal of morphology, 35(1): 227-232, 2017, ISSN: 0717-9367. e-ISSN 0717-9502.
PERILLA, A.; RODRÍGUEZ, L.F.; BERMÚDEZ, L.T.: “Estudio técnico-económico del sistema de producción de tomate bajo invernadero en Guateque, Sutatenza y Tenza (Boyacá)”, Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 5(2): 220-232, 2011, ISSN: 2011-2173. e-ISSN: 2422-3719.
PILAPAÑA, J.G.S.: Rentabilidad de aguacate, durazno, mora y tomate de árbol en Carchi, Imbabura y Tungurahua, [en línea], Universidad Central del Ecuador–UCE, Tesis de Ingeniería Agronómica, Quito, Ecuador, 237 p., 2013, Disponible en: www.dspace.uce.edu.ec/T-UCE-0004-47.pdf, [Consulta:10 de diciembre de 2020].
POZO, A.: Estudio de factibilidad para la producción, comercialización y demanda del aguacate en el mercado, Inst. Ministerio de Agricultura-MAG, Informe institucional, Ibarra-Imbabura, Ecuador, 32 p., 2018.
Salazar, G. S.; Cortés, F. J. I.: ¨Root distribution of mature avocado growing in soils of different texture, Calif. Avocado Soc. Yrbk. 70:165-174, 1986.¨
QUINATOA, F.L.M.: Proyecto de pre-factibilidad para la implementación de un centro de acopio de aguacate hass en la parroquia Guayabamba y su comercialización en la ciudad de Quito, . Universidad Central del Ecuador–UCE, Tesis de Ingeniera en Administración de empresas, Quito, Ecuador, 2015.
SOTOMAYOR, A.; VIERA, W.; VITERI, P.; POSSO, M.; RACINES, M.; GONZÁLEZ, A.; CHO, K.; VILLAVICENCIO, A.: Manual Técnico para la producción de plantas injertas de aguacate (Persea americana Mill.), Ed. INIAP, vol. Manual No 108, Quito, Ecuador, 62 p., 2019.
ZAPATA, O.H. de J.; CUBIDES, M.A.M.; LÓPEZ, M.C.; PINZÓN, G.E.M.; FILIGRANA, V.P.A.; CASSIANI, M.C.A.: “Muestreo por conglomerados en encuestas poblacionales”, Revista de Salud Pública, 13(1): 141-151, 2011, ISSN: 0124-0064.