Comparison of the Physicochemical Properties of Two Phenotypes of Nanche (Byrsonima crassifolia L.)

Main Article Content

Ernesto Ramos Carbajal
Julio Cesar Pérez Vázquez
Javier Vázquez Núñez
Geisy Hernández Cuello
Omar González Mejía

Abstract

The present study was carried out between the months of August and September of 2019, in Ribera Miguel Hidalgo Community of Copainala Municipality, Chiapas, Mexico. For this, tests related to some physical, mechanical and chemical variables were carried out, with the objective of evaluating these parameters and determining the quality of the fruits for a later study of shelf life. Polar and equatorial diameters of the fruits were obtained, which ranged from 1.56 to 1.61 cm and from 2.05 to 1.72 cm, respectively and the green fruits showed the largest diameters. The weight ranged from 3.27 to 4.03 g on average, therefore, according to their morphology, they are considered small fruits and of low quality. The best OSH values were recorded in green fruits with an average of 10.35 º Brix. Similarly occurred with the pH, where an average value of 4.43 was observed, while red fruits had a higher percentage of citric acid with 1.75%. The material that could cause less damage to the fruits during transportation and post-harvest handling is plastic, since it has a relatively low coefficient of friction of 0.66 and 0.64.

Article Details

How to Cite
Ramos Carbajal, E., Pérez Vázquez, J. C., Vázquez Núñez, J., Hernández Cuello, G., & González Mejía, O. (2020). Comparison of the Physicochemical Properties of Two Phenotypes of Nanche (Byrsonima crassifolia L.). Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 29(2). Retrieved from https://revistas.unah.edu.cu/index.php/rcta/article/view/1257
Section
Original Articles

References

ALIA, T.I.; ASTUDILLO, M.Y.I.; NÚÑEZ, C.C.A.; VALDEZ, A.L.A.; BAUTISTA, B.; GONZÁLEZ, V.L.; ARIZA, F.R.; RIVERA, C.F.: “Caracterización de frutos de ciruela mexicana (Spondias purpurea L.) del sur de México”, Revista fitotecnia mexicana, 35(SPE5): 21-26, 2012, ISSN: 0187-7380.

BAYUELO, J.J.S.; RICO, L.J.C.L.; OCHOA, I.E.: “Caracterización morfológica de byrsonima crassifolia (l.) Kunth nativa de Churumuco, Michoacán, México”, Revista Fitotecnia Mexicana, 29(Es2): 31-36, 2006, ISSN: 0187-7380.

BORYS, M.W.; LESZCZÑSKA, B.H.: El potencial genético frutícola de la República Mexicana, Inst. . Fundación salvador Sánchez Colín CICTAMEX, S. C. Coatepec Harinas, Estado de México, México, 99 p., 2001.

CIRIACO, A.D.: El Nanche Byrsonima crassifolia una alternativa de producción fruticula para el municipio de Actopan Veracruz. Veracruz, [en línea], Inst. Facultad de Ciencias Agrícolas, Veracruz, México, 2013, Disponible en: http://cdigital.uv.mx/bitstream/123456789/32686/1/santosciriaco.pdf.

FAO: Situación actual y perspectivas a plazo medio para las frutas tropicales. Grupo del azúcar y las bebidas refrescantes. Servicio de materias primas, productos tropicales y hortícolas, [en línea], Inst. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO), Dirección de Productos Básicos y Comercio, Roma, Italia, 2005, Disponible en: http://www.fao.org/es/esc/common/ecg/218/es/Sit_web_s.pdf.

KAYS, S.J.: Postharvest physiology of perishable plant products, Ed. Van Nostrand Reinhold, New York, USA, 532 p., 1991.

LANDANILLA, M.S.: “Fruit morphology, anatomy and phisiology”, En: Biology, Tecnhonolgy, and Evaluation, Ed. Academic Press, First edition ed., vol. Capítulo 27, India, 2008.

LOVE, B.; SPANER, D.: “A survey o small-scale farmers using tres in pastures in Herrera Province, Panama.”, Journal of Sustaninable Foresty, 20(3): 37-65, 2005.

LUYARATI, D.N.: Economía, Ed. Ediciones ENPES, 2da edición ed., La Habana, Cuba, 597 p., 1997.

MACIEL, S.M.I.; MELO, E.; LIMA, V.; SOUZA, A.K.; SILVA, W.: “Caracterização fisicoquímica de frutos de genotipos de aceroleira (Malpighia emarginata D.C.).”, Ciência e Tecnología de Alimentos, 30(4): 865-869, 2010.

MALDINI, M.; SOSA, S.; MONTORO, P.; GIANGASPERO, A.; BALICK, M.J.; PIZZA, C.; DELLA, L.R.: “Screening of the topical antiinflammatory activity of the bark of Acacia cornigera Willdenow, Byrsonima crassifolia Kunth, Sweetia panamensis Yakolev and the leaves of Sphagneticola trilobata Hitchcoc”, J. Ethnopharm, 122: 430-433, 2009.

MALDONADO, P.M.A.; GARCÍA DE LOS SANTOS, G.; GARCÍA, N.J.R.; CORONA, T.T.; CETINA, A.V.M.; RAMÍREZ, H.C.: “Calidad morfológica de frutos y endocarpios del nanche rojo (Malpighia mexicana, Malpighiaceae)”, Acta Botánica Mexicana, 117, 2016, ISSN: 0187-7151, Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=574/57447920004, [Consulta: 14 de junio de 2019].

MARTÍNEZ, M.E.; SANTIAGUILLO, H.J.F.; CUEVAS, S.J.A.: Principales usos del nanche [(Byrsonima crassifolia L) H.B.K], Inst. Universidad Autónoma de Chapingo, Chapingo, Texcoco, México, 57 p., 2008.

MEDINA, T.R.; JUÁREZ, L.P.; SALAZAR, G.S.; LÓPEZ, G.G.G.; IBARRA, S.L.S.; LIDIA, S.; ARRIETA, R.B.J.; MARTÍNEZ, M.E.: “Evaluación de calidad en frutos de 41 genotipos de nanche (Byrsonima crassifolia L. HBK) de Nayarit, México”, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 6(2), 2015, ISSN: 2007-0934, Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=2631/263138086003, [Consulta: 16 de junio de 2019].

MEDINA, T.R.; SALAZAR, S.; GÓMEZ, J.R.: “Fruit quality indices in eigth nance [Byrsonima crassifolia (L.) HBK) selections”, HortScience, 39: 1070-1073, 2004, ISSN: 0018-5345.

MORTON, A.: Nance Byrsonima crassifolia L., [en línea], España, 1987, Disponible en: www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/nance/html, [Consulta: 12 de agosto de 2001].

MUÑOZ DE CHÁVEZ, M.; LEDESMA, S.J.A.; V A: Tablas de valor nutritivo de los alimentos, Inst. Instituto Nacional de la Nutrición Salvador Zubirán, Editorial Pax, México. D. F, 132 p., 2002.

NMX-F-102-NORMEX-2010: Determinación de acidez titulable en alimentos-método de ensayo (prueba), Inst. Gobierno de los Estados Unidos Mexicanos, Secretaria de Economía (SE), México DF, 4 p., Vig de 2010.

NMX-F-103-1982: Alimentos. frutas y derivados. determinación de grados Brix., Inst. Gobierno de los Estados Unidos Mexicanos, Secretaria de Economía (SE). 2010. Norma Mexicana NMX-F-102-NORMEX-2010. Determinación de acidez titulable en alimentos-método, México DF, Vig de 1982.

PERAZA, S.R.; CEN, F.; NOH, A.; MAY, F.; SIMÁ, P.; DUMONTEIL, E.; GARCÍA, M.R.; MUT, M.: “Leishmanicidal evaluation of extracts from native plants of the Yucatan peninsula”, Phytoterapy, 78: 315-318, 2007.

VILLACHICA, H.: Frutales y hortalizas promisorias de la Amazonia, Inst. Secretaría Pro Tempore del Tratado de Cooperación Amazónica, Lima, Perú, 1996.

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)