Potentialities of the kiwuano (Cucumis metuliferus E.mey), for sustainable food production in cuba.

Main Article Content

Roberto Cuñarro Cabeza
Elaine Fito Duvergel
Idalmis Hernández Escobar
Irelio Urra Zayas
María Esther Cea
Geisy Hernández-Cuello
Farah M González Hernández
Julia Mirtha Salgado Pulido

Abstract

The research was carried out on the La Ceiba farm located in the La Lisa municipality, Havana province. With the objective of studying the productive behavior of Kiwuano (CucumismetuliferusE.Mey) in winter and spring during two seasons (2021 to 2022). For the study, four plots of 60 m2 were used in both campaigns (cold and spring), the planting distance used was (1.50 m x 1m), for a density of 6666 plants per hectare, 10 plants per plot were marked for the evaluations. . The sowing was done on October 15 (cold campaign and spring June 6), the positions were produced in seedbeds and were transplanted after 30 days when they reached


a height of 9 to 12cm and 2 to 3 true leaves. The variables studied were (number of fruits per plant, equatorial diameter of the fruits, length of the fruits, fruit mass and yield in tons per hectare), in addition the quality of the fruit was evaluated. The results show that spring sowing increases yields by 68% compared to winter sowing. The physical - chemical evaluations are in correspondence with the sensory analyzes with the overall quality being good, the fruit was evaluated by consumers as the last link in the productive chain, the values ​​of mass loss due to physiological activity were low and the fruits maintained their firmness. showing good quality during shelf life.

Article Details

How to Cite
Cuñarro Cabeza, R., Fito Duvergel, E., Hernández Escobar, I., Urra Zayas, I., Esther Cea, M., Hernández-Cuello, G., González Hernández, F. M., & Salgado Pulido, J. M. (2024). Potentialities of the kiwuano (Cucumis metuliferus E.mey), for sustainable food production in cuba. Anuario Ciencia En La UNAH, 22. Retrieved from https://revistas.unah.edu.cu/index.php/cu/article/view/1986
Section
Artículos Originales

References

Alarcón. Z, A., Barreiro. E, P., Boicet. F, T., Ramos. E, M., & Morales.Ln, J. Ál. (2018). Influencia de ácidos húmicos en indicadores bioquímicos y físico-químicos de la calidad del tomate. Revista Cubana de Química, 30(2), 243–255. Disponible en: https://cubanaquimica.uo.edu.cu/index.php/cq/article/view/3678

Chacón. P, K. & Monge. P, J.E. (2020). Producción de pepino (Cucumissativus L.) bajo invernadero: comparación entre tipos de pepino. Tecnología en Marcha, 33(1), 17–35. https://doi.org/10.18845/tm.v33i1.5018

Cucumis metuliferus. Disponible en: https://es.wikipedia.org/wiki/Cucumis_metuliferus,Data de consulta Abril, 2022.

Cucumis metuliferus E.Mey. ex Naudin Disponible en: (http://pza.sanbi.org/cucumis-metuliferus), Data de consulta Mayo, 2021).

Duarte, C. (2013). Método objetivo para el control de la calidad sensorial. Ciencia Tecnología de Alimentos, 23(2), 4 – 6.

Durá, A. (2020). El kiwano, la fruta con cuernos que se cultiva en España. https://www.alimente.elconfidencial.com/gastronomia-y-cocina/2020-06-08/kiwano-fruta-espana-cultivo.

IIHLD. (2020). Determinación de la textura: PNO 08C.006. Instituto de Investigaciones Hortícolas “Liliana Dimitrova”.

INTAGRI. (2017). La calidad e unocuidad en el cultivo de tomate. Serie Hortalizas. Núm. 11. Artículos Técnicos. México: INTAGRI. 4 p. Disponible en https://www.intagri.com/articulos/hortalizas/la-calidad-e-inocuidad-en-el-cultivo-de-tomate Fecha de consulta 15 mayo. 2023

Instituto de Meteorología de la República de Cuba. Datos climáticos (ISMET, 2023)..

Kiwano o pepino africano. Cómo cultivarlo - Agromática.https://www.agromatica.es/kiwano-pepino-africano-como-cultivarlo.

Kiwano, beneficios del melón cornudo - Fruta Pasión.https://frutapasion.es/kiwano-beneficios-melon-cornudo.

Kiwano: Propiedades y Beneficios de la Fruta del Paraíso : Por ARLECO PRODUCCIONES Disponible en:(https://www.blogichef.com/kiwano-propiedades-y-beneficios-de-la-fruta-del-paraiso/, Data de consulta Junio, 2022).

Montoya. L, M.M. (1992). Estudio de la conductividad eléctrica como índice de madurez en frutos climatéricos y su evolución durante la conservación frigorífica en atmósfera normal y modificada. [Tesis Doctoral, Universidad Nacional de Educación a Distancia]. Dialnet: https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=40951

Monreal, A. (2018). Kiwano: propiedades, beneficios y valor nutricional.https://www.lavanguardia.com/comer/frutas/2018.

NC ISO 1842. 2001. Productos de frutas y vegetales. Determinación de pH.

NC ISO 2371. 2001. Productos de frutas y vegetales. Determinación del contenido de sólidos solubles. Método refractométrico.

NC ISO 750. 2001. Productos de frutas y vegetales. Determinación de la acidez valorable

Salgado, J.M., Bolumen, S., López, Y., Ávila, E., Igarza, A., Alcántara, P. & Sánchez, L. (2017). Evaluación de la vida de anaquel en híbridos de tomate cubano. RevistaCubaenvases (27).

Statistica. Statistical Graphics Corp. http://www.statgraphics.com

Hernández .J, A; Jiménez. P, J. M; Infante. B, D Y Speck .C, N. 2015. Clasificación de los suelos de Cuba, Ediciones INCA, Cuba.

Most read articles by the same author(s)