Agroecological technologies in urban agriculture in the municipality of Camagüey
Main Article Content
Abstract
The use of agroecological technologies in vegetable production constitutes an essential alternative to achieve healthy food, substitute imports and achieve food self-sufficiency, hence the need to evaluate its implementation in the productive system of urban agriculture. With the objective of diagnosing the use of agroecological technologies in urban agriculture in the municipality of Camagüey, semi-structured anonymous surveys were applied to managers and producers who work in the Urban, Suburban and Family Agriculture Program, for this a questionnaire was designed about the use of agroecological technologies. agroecological technologies and knowledge about their effect on horticultural systems, the population was 77 participants, divided into two categories: 43 producers and 34 managers. In the surveys applied, agroecological technologies were identified according to the productive system in operation, highlighting the use of rotation and intercropping of crops, biofertilizers, traps for capturing insects and biological products, among others. Organoponic, semi-protected and intensive gardens were identified first as units that systematically apply agroecological technologies. The units that systematically implement agroecological technologies are organoponic plants, intensive and semi-protected orchards and, to a lesser extent, farms and plots. The agroecological technologies that are most applied are: intercropping, crop rotation, living barriers, biological media, colored traps, lime for fungal control, organic fertilizers, molasses traps, cover plants, biofertilizers, repellent plants, bioregulators and botanical preparations in that order.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Los autores que publican en esta revista están de acuerdo con los siguientes términos:
- Los autores conservan los derechos de autor y garantizan a la revista el derecho de ser la primera publicación del trabajo al igual que licenciado bajo unaCreative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 Unported License esto significa que se permite su copia y distribución por cualquier medio, siempre que se mantenga el reconocimiento de sus autores y no se haga uso comercial de las obras. El envio de manuscritos, el procesamiento y la publicación no ofrecen ningún coste a los autores, es totalmente gratis.
This journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 Unported License.
References
Actualización de los Lineamientos de la Política Económica y Social del Partido y la Revolución para el periodo 2016-202. Aprobados en el VII Congreso del partido. (2016). La Habana. Cuba. Recuperado el 22 de diciembre de 2020 de: https://www.cubahora.cu/uploads/documento/2018/07/09/01folleto-lineamientos- 4.pdf
Aguiar, J., Santoyo, A., Baca, J. R (2015). Transferencia e innovación tecnológica en la agricultura. Lecciones y propuestas. Michoacán. México, [s.n]. Recuperado el 10 de julio de 2020 de:https://www.worldcat.org/title/transferencia-e-innovacion- tecnologica-en-la-agricultura-lecciones-y-propuestas/oclc/62366359
Albarracín, J. A., Fonseca, N. E yLópez, L. H. (2019). Las prácticas agroecológicas como contribución a la sustentabilidad de los agroecosistemas. Caso provincia del Sumapaz. Ciencia y Agricultura, 16(2), 39-55. Recuperado el 14 de diciembre de 2020 de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6988093
Alfonso, G. (2015). Efecto de Trichoderma harzianum Rifai en el control del agente causal del tizón del arroz (Pyricularia grisea Sacc.). Tesis en opción al título de ingeniero agrónomo, Universidad de Camagüey Ignacio Agramonte Loynaz
Altieri, M y Nicholls, P. (2009). Agroecologia: a dinámica produtiva da agricultura sustentável. Porto Alegre: UFRGS. Recuperado el 3 de diciembre de 2020 de https://arca.furg.br/images/stories/producao/agroecologia_short_port.pdf
Altieri, M. y Rosset, D. (2015). Agroecologia: princípios e estratégias para o desenho de sistemas agrícolas sustentáveis. In: Altieri, M. Agroecologia: bases científicas para uma agricultura sustentável. São Paulo: Expressão Popular; Rio de Janeiro: AS-PTA. p. 103115. Recuperado el 3 de diciembre de 2020 de:https://www.bibliotecaagptea.org.br/agricultura/agroecologia/artigos/AGROECO LOGIA%20-
%20PRINCIPIOS%20E%20ESTRATEGIAS%20PARA%20A%20AGRICULTURA%20SUSTENTAVEL%20NA%20AMERICA%20LATINA%20NO%20SECULO%20 XXI.pdf.
Bellenda, B.; Galván, G.; García, M.; Gazzano, I.; Gepp, V.; Linari, G.; Faroppa, S. (2018). Agricultura urbana agroecológica: más de una década de trabajo de Facultad de Agronomía (Udelar) junto a diversos colectivos sociales. Agrociencia,
(1),140-151.Recuperado el 2 de diciembre de 2020
de:http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301- 15482018000100140&lng=es&nrm=iso
Blandi, M., Cavalcante, M., Gargoloff, N y Sarandón, S (2016). Prácticas, conocimientos y percepciones que dificultan la conservación de la agrobiodiversidad. El caso del cinturón hortícola platense, Argentina. Cuadernos de Desarrollo Rural, 13(78), 97-122. Recuperado el 14 de diciembre de 2020 de: http://www.scielo.org.co/pdf/cudr/v13n78/0122-1450-cudr-13-78-00097.pdf Declaración Final (2008). VII Encuentro Internacional de Agricultura Orgánica y Sostenible, La Habana, Cuba. Recuperado el 2 de diciembre de 2020 de: http://www.biodiversidadla.org/content/view/full/41174
Dussi, M y Flores, L. (2018). Visión multidimensional de la agroecología como estrategia ante el cambio
climático. Interdisciplinar, 6(14), 129-153. Recuperado el 14 de diciembre de 2020 de: https://doi.org/10.22201/ceiich.24485705e.2018.14.63384.
Fernández. A.S y Vázquez. L.L. (2009). Impacto de la capacitación sobre la adopción de prácticas agroecológicas de manejo de plagas en la agricultura urbana. Editorial CIDISAV, La Habana, Cuba.
Funes, F y Vázquez, L. L. (2016). Avances de la agroecología en Cuba. Editora Estación Experimental de Pastos y Forrajes Indio Hatuey. La Habana. Cuba.
Gil, A. (2019). Presentación del Informe en la Tercera Sesión Extraordinaria de la 9na Legislatura de la Asamblea Nacional del Poder Popular. Prioridades del Plan Nacional de Desarrollo Económico y Social hasta el 2030. Recuperado el 20 de julio de 2020 de: https://www.mep.gob.cu/es/noticia/prioridades-del-plan-nacional- de-desarrollo-economico-y-social-hasta-el-2030.
Ministerio de la Agricultura. (2020). Plan de Soberanía Alimentaria y Educación Nutricional de Cuba. La Habana. Cuba
Navarro, S. R. (2015). Economía, agricultura ecológica y agroecología. BAETICA. Estudios De Historia Moderna Y Contemporánea, 1(19). Recuperado el 9 de diciembre de 2020 de:https://revistas.uma.es/index.php/baetica/article/view/550/517
Nicholls, C., Henao, A y Altieri, M. (2015). Agroecología y el diseño de sistemas agrícolas resilientes al cambio climático. Revista 7-31. Agroecología, 10(1), Recuperado el 14 de diciembre de 2020 de: https://digitum.um.es/digitum/bitstream/10201/53879/1/300711-1030491-1-SM- 1.pdf
Padrón, E., Ramírez, N., Artesana, E., Enríquez, A. M., González, J., Rodríguez, O y Ledesma, L. (2014). Suficiencia de la fuerza de trabajo en el sector agrario. Reconocimiento social del sector. En Estudio de los factores críticos que inciden en el ciclo de la sostenibilidad alimentaria en Cuba. (p. 160-165.). La Habana: INIFRUT.
Partido Comunista de Cuba. (2011). Lineamientos de la Política Económica y Social del Partido y la Revolución. La Habana, Cuba: Editora Política.
Peña, E. (2018). Introducción a los Lineamientos de la Agricultura Urbana, Suburbana y Familiar. 21 edición. INIFAT La Habana, Cuba.
Planificación Física municipio Camagüey. (2015). Plan General de Ordenamiento Territorial Urbano municipio Camagüey.
Rodríguez, A.; Companioni, N.; Peña, E.; Cañed, E.; Fresneda, J.; Estrada, J.; Rey, R.; Fernández, E.; Vázquez, L.; Áviles, R.; Arozarena, N.; Dibut, B.; González, R.; Pozo, J.L.; Cun, R.; Martínez, F. (2007). Manual Técnico para Organopónicos, Huertos Intensivos y Organoponía Semiprotegida. Ciudad de la Habana.
Soler, M y Rivera, M. (2010) Agricultura urbana, sostenibilidad y soberanía alimentaria: hacia una propuesta de indicadores desde la Agroecología. Ponencia presentada en el X Congreso de la Federación Española de Sociología, Pamplona, España, (pp.1-17).
UN-Habitat. (2016). World Cities Report 2016. Recuperado el 8 de diciembre de 2020de: http://wcr.unhabitat.org/ main-report/
Vázquez, L., Marzin, J. y González, N. (2017). Políticas públicas y transición hacia la agricultura sostenible sobre bases agroecológicas en Cuba. En: Sabourin, E; Patrouilleau, M.M; Le Cop, J.F; Vásquez, L; Nierderle, P.A. 2017. Políticas públicas a favor de la agroecología en América Latina y el Caribe. Red de Políticas Públicas y Desarrollo Rural en América Latina. p189-227. Recuperado el 9 de diciembre de 2020 de: https://www.pp- al.org/es/content/download/4727/35730/version/1/file/2017+Red+PP-AL+-
+Politicas+Publicas+a+favor+de+la+agroecologia+en+ALC.pdf
Yong, A., Crespo, A., Benites, B., Pavón, M. y Almenares G.R. (2016). Uso y manejo de prácticas agroecológicas en fincas de la localidad de San Andrés, Municipio La Palma. Revista Cultivos Tropicales. 37 (3): 15-21. Recuperado el 9 de diciembre de 2020 de: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362016000300002