Análisis de los sistemas de fuerza surgidos durante la operación del Arado de palo tradicional mexicano
Main Article Content
Abstract
frecuentemente tienen problemas con la operación de dicho arado puesto que este tiene problemas de inestabilidad durante el surcado. Por tal razón se tomaron fotos de la yunta y el boyero durante el surcado para observar las maniobras del boyero durante el surcado. Por esta razón se tomaron fotos en el transcurso del surcado. Enseguida estos datos fueron analizados con el fin de establecer los diagramas de cuer po libre del arado. Luego se obtuvieron cuatro diagramas de cuerpo libre y sus ecuaciones de equilibrio estático. Después el arado de palo fue evaluado para obtener la demanda de tiro en la labranza y así relacionar la fuerza de tiro real y la calculada. Los resultados mostraron la alta variabilidad de las fuerzas de tiro en ambos casos. Finalmente se encont ró que la maniobra del boyero influye decisivamente en los altos y bajos valores de la demanda de tiro.
Article Details
Those authors that have publications with this journal accept the following terms:
1. They will retain their copyright and guarantee the journal the right of first publication of their work, which will be simultaneously subject to the License Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) that allows third parties to share the work whenever its author is indicated and its first publication this journal. Under this license the author will be free of:
• Share — copy and redistribute the material in any medium or format
• Adapt — remix, transform, and build upon the material
• The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
Under the following terms:
• Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
• NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
• No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.
2. The authors may adopt other non-exclusive license agreements to distribute the published version of the work (e.g., deposit it in an institutional telematics file or publish it in a monographic volume) whenever the initial publication is indicated in this journal.
3. The authors are allowed and recommended disseminating their work through the Internet (e.g. in institutional telematics archives or on their website) before and during the submission process, which can produce interesting exchanges and increase the citations of the published work. (See the Effect of open access).
References
BARRERA, N.; J. A. ZINCK & E. VAN RANST: “Symbolism, knowledge and management of soil and land resources in indigenous communities: Ethnopedology at global, regional and local scales”, Catena, ISSN 0341-8162,65:118-137,2006.
BARTHOLOMEW, P. W.; T. KHIBE y R. LY: “In-Village st udies of the use of work oxen in Central Mali”, Trop. Anim. Hlth Prod, ISSN
-4747, 27: 241-248, 1995.
BLANCKAERT, I.; K. VANCRAEYNEST; R. SWENNEN; F. ESPI NOSA-GARCÍ A; D. PI ÑERO y R. LI RA-SAADE: “ Non- crop resources and the role of indigenous knowledge in semi-arid production of Mexico”, Agriculture Ecosystems and Environment, ISSN 0167-8809,Vol: 119 (1-2): 39- 48, 2007.
BOBOBEE, E. Y. H. y G. GEBRESENBET: “Effect of cutting edge thickness and state of wear of ploughshare on draught force and hear t rates of Sanga oxen in Ghana”, Soil & Tillage Research, ISSN 0167-1987, 95: 298-307, 2007.
CAIRO CAIRO, P. y G. QUINTERO: Suelos, 475pp., Ed. Pueblo y Educación, ISBN 959-13-0209-6, La Habana, Cuba, 1980.
CROCKER, R.; A. COSÍO; M. LÓPEZ; L. RUIZ; D. ANDRADE y Y. GUTIÉRREZ: “Intercult uralidad alimentario-nutricional en la et nia
wixarika de México”, Rev Esp Salud Pública, ISSN 1135-5727, 78: 691-700, 2004.
CRUZ, A.; T. MARTÍ NEZ y J. M. OMAÑA: “Fuentes de fuerza, diversidad tecnológica y rentabilidad de la producción del maíz en México”, Ciencia Ergo Sum, ISSN 1405-0269, Vol. 11 (003): 275-283, 2004.
GEBREGZIABHER, S.; A. M. MOUAZEN; H. VAN BRUSSEL; H. RAMON; F. MERESA; H. VERPLANCKE, et al.J. DE BAERDEMAEKER: “Design of the Ethiopian ard plough using str uct ural analysis validated with finite element analysis”, BIOSYSTEMS ENGI NEERI NG,ISSN 1537-5110, 97: 27-39, 2007.
GEBRESENBET, G.: Performance of curved animal drawn tillage implement Institutionen för lantbruksteknik, Uppsala, Sverige, 1994.
GEBRESENBET, G.; E. ZERBINI; A. ASTATKE y P. KAUMBUTHO: “Optimization of animal drawn tillage implement systems: Part 2,
Development of reversible plough and a ridger”, J. agric. Engng Res, ISSN 0021-8634, 67: 299-310, 1997.
GONZÁLEZ, A. y S. DEL AMO: Agricultura y Sociedad en México: Diversidad, enfoques, estudios de casos, 672pp., Ed. Plaza y Valdés, S.A. de C.V., ISBN 968-856-575-X, 1999.
GOOD, C. y G. BARRIENTOS: Nahuas del Alto Balsas, 39pp., Ed. Comisión Nacional para el Desarrollo de los Pueblos Indígenas, México, D. F., 2004.
HOPFEN, H. J.: Farm implements for arid and tropical regions, 159pp., Ed. FAO, ISBN 92-5-101527-9, 2 ed, Rome, Italy, 1969.
IUSS WORKI NG GROUP WRB: World reference base for soil resources 2006, 128pp., ISBN 92-5-105511- 4, FAO, Rome, 2006.
LAMBERT, J. D. H.; A. H. SIEMENS y J. T. ARNASON: “Ancient Maya drained field agriculture: its possible application today in the New River Floodplain, Belize, CA”, Agriculture, Ecosystems and Environment, ISSN 0167-8809, 11: 67--84, 1984.
LOUKANOV, I. A.; J. UZIAK y J. MICHÁLEK: “Draught requirements of enamel coated animal drawn mouldboard plough”, RES. AGR.
ENG., ISSN 1212-9151, Vol. 51 (2): 56-62, 2005.
MARTI N, J. F.; E. D. ROYA; S. A. W. DIEMONT y B. G. FERGUSON: “Traditional Ecological Knowledge (TEK): Ideas, inspiration, and designs for ecological engineering”, Ecological Engineering, ISSN 0925-8574, 36: 839-849, 2010.
MERA, L. M.; R. ALVARADO; F. BASURTO; R. BYE; D. CASTRO; V. EVANGELISTA; C. MAPES; M. Á. MARTÍ NEZ; N. MOLINA; J. SALDIVAR: “De quelites me como un taco”. Experiencia en educación nutricional”, Revista del Jardín Botánico Nacional, ISSN 02535696,Vol.24(1-2):45-49, 2003.
NC 20: 1999: Determinación de la granulometría de los suelos, Vig. 1999.
NC 67:2000: Geotecnia. Determinación del contenido de humedad de los suelos y rocas en laboratorio, 15pp., Vig. 2000.
NOM 021-RECNAT-2000: Determinación de la densidad de los suelos, Vig. 2002.
O’NEILL, D.: Draught power performance and production management. Final technical report Silsoe Research Institute, Bedford, England, 32pp. 2002.
PULIDO, J. S. y G. BOCCO: “The traditional farming system of a Mexican indigenous community: the case of Nuevo San Juan Parangaricutiro, Michoacán, Mexico”, Geoderma, ISSN 0016-7061, 111: 249-265, 2003.
ROMERO, A. T.: “Notas sobre el traslado de las herramientas agrícolas del Viejo Mundo hacia la Nueva España”, Ciencia Ergo Sum, ISSN 1405-0269, Vol. 13 (002): 227-232, 2006.
STARKEY, P.: Harnessing and Implements for Animal Traction, 180pp., ISBN 3-528-02053-9, 1989.
STRESSER, G.: (ed.) El arado criollo en México y América Central, 107pp., Ed. CEMCA, IFAL y ORSTOM, ISBN 968-6029-03-6, México, D.F., 1988.
TEMESGEN, M. ; W. B . HOOGMOED; J. ROCKSTROM y H . H . G. SAVENIJE: “ Conservation tillage implements and systems for small holder farmers in semi-arid Ethiopia”, Soil & Tillage Research, ISSN 0167-1987, 104: 185-191, 2009.
TSUJIMOTO, T.; H. SAKURAI; K. HASHIGUCHI y E. INOUE: “Study on the Development of Agricultural Machines for Small-Scale Farmers, Par t 2 (Applied Technology to t he I mprovement of an Ani mal-Drawn Plow for Morocco and Af r ica)”, Agricultural Mechanization in Asia, Africa and Latin America, ISSN 0084-5841, Vol. 36 (2): 14-20, 2005.
VÁZQUEZ-GARCÍA, V.; L. GODÍNEZ-GUEVARA; M. MONTES-ESTRADA y A. S. ORTIZ-GÓMEZ: “Los quelites de Ixhuapán, Veracruz: disponibilidad, abastecimiento y consumo”, Agrociencia, ISSN 1405-3195, Vol. 38 (4): 445- 455, 2004.
VÁZQUEZ, V.; M. L. GODÍNEZ; A. S. ORTIZ y M. MONTES: “Uncultivated Foods in Southern Veracruz, Mexico: Establishing the Links between Ecosystem Health, Food Availability, and Human Nutrition”, EcoHealth, ISSN 1612-9202, 1Suppl 2: 131-143, 2004.