Efecto de diferentes intensidades de estrés hídrico en la fase vegetativa en el cultivo del frijol (Phaseolus vulgaris L.)
Main Article Content
Abstract
El experimento se condujo en la Estación Experimental Los Palacios desde 2008 hasta el 2011, sobre un suelo Hidromófico Gley Laterizado durante el período de octubre a enero en condiciones semicontroladas, en maceteros de 1m2 de área, en cada una se sembraron 25 semillas de la variedad Tomeguín 93 con el objetivo de evaluar la respuesta del frijol sometido a diferentes intensidades de estrés hídrico en la fase vegetativa y su efecto en el rendimiento, sus componentes y en la economía del agua. Los resultados demostraron que al cultivo de frijol en la fase vegetativa al someterlo a un estrés hídrico con diferentes intensidades permitió incrementos en el rendimiento, sus componentes y una economía en el uso del agua a favor de los tratamientos con estrés hídrico respecto al testigo que se mantuvo con riego normal.
Article Details
Those authors that have publications with this journal accept the following terms:
1. They will retain their copyright and guarantee the journal the right of first publication of their work, which will be simultaneously subject to the License Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) that allows third parties to share the work whenever its author is indicated and its first publication this journal. Under this license the author will be free of:
• Share — copy and redistribute the material in any medium or format
• Adapt — remix, transform, and build upon the material
• The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
Under the following terms:
• Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
• NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
• No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.
2. The authors may adopt other non-exclusive license agreements to distribute the published version of the work (e.g., deposit it in an institutional telematics file or publish it in a monographic volume) whenever the initial publication is indicated in this journal.
3. The authors are allowed and recommended disseminating their work through the Internet (e.g. in institutional telematics archives or on their website) before and during the submission process, which can produce interesting exchanges and increase the citations of the published work. (See the Effect of open access).
References
ALFONSO, E.: El frijol, pp. 136-138, Departamento de Ediciones del ISCAH. La Habana, Cuba, 1987.
BENÍTEZ, R: Nuevas variedades de frijol común para la producción comercial en Cuba. Libro Resumen. 5
Encuentro Internacional de Arroz. En: Ier Simposio de Granos, Palacio de Convenciones de la Habana, del 6 al 11 de Junio de 2011, pp. 109 -110, La Habana, Cuba, 2011.
BOICET, T: Estrés hídrico y la distribución de características vegetativas y reproductivas en el genotipos de frijol común (Phaseolus vulgaris L). En: II Simposio de Ecof isiología Vegetal. Libro Resumen XVII Congreso Científ ico Internacional del Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas 2010, p. 145, San José de las lajas, Mayabeque, Cuba, 2010.
CABRERA, M.: Comportamiento de algunas variedades de frijol común (Phaseolus vulgaris L) bajo condiciones edafoclimáticas adversas.
En: Libro Resumen. 5to Encuentro Internacional de Arroz . Ier
Simposio de Granos . Libro Resumen. 5to Encuent ro Internacional de Arroz. I Simposio de Granos. Palacio de las Convenciones de la Habana, del 6 al 11 de Junio de 2011, p. 112, La Habana, Cuba, 2011.
FOUGEREUX, J.A., T. DORE, F. LADONNE, A. FLEURY: “Water stress during reproductive stages affects seed quality and yield of erpea (Pisum sativum L.)”, Crop Sci., 37: 1247-1252, 1997.
GHASSEMI, K.G., A. SOLTANI, A. ATASHI: “The effect of water limitation in the field on seed quality of maize and sorghum”, Seed Sci. Technol., 25: 321-323, 1997.
GREVEN, M.M. B.A. MCKENZIE, G.D. HILL: T h e i n fl u e n c e o f s t r e s s o n y i e l d , a b o r t i o n a n d s e e d s i z e o f F r e n c h d wa r f b e a n s ( Ph a s e o l u s vulgaris L.). In: Proc. Annu. Conf. Agron. Soc., 27: 101-108, New Zeal, 2007.
HERNÁNDEZ, A; J.M. ASCANIO: La Historia de la Clasificación de los suelos de Cuba, pp. 41-42, Editorial Félix Varela, La Habana, Cuba, 2006.
MI NAG: Instructivo Técnico del Frijol, Ed. Ministerio de la Agricultura, La Habana, Cuba, 2008.
NIELSEN, D.: Black bean sensitivity to water stress at various growth stages. Crop Sc. 2008,38: 422-427.
PAISIN NH, F. SANTOS, M. SANTOS: “Performance of bean seeds derived from plants subjected to water stress at two growth stages”,
Pesq. Agropec. Bras. 26: 183-192, 1991.
ZALEWSKI, K., L.B. LAHUTA, M. HORBOWICZ: “The effect of soil drought on the composition of carbohydrates in yellow lupin
seeds and triticale kernel”, Acta Physiol. Plant., 23: 73-78, 2001.