Physical-Mechanical Properties of Peanut (Arachis Hypogaea L.) for the Design of Flat Classification Surfaces
Main Article Content
Abstract
Article Details
Those authors that have publications with this journal accept the following terms:
1. They will retain their copyright and guarantee the journal the right of first publication of their work, which will be simultaneously subject to the License Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) that allows third parties to share the work whenever its author is indicated and its first publication this journal. Under this license the author will be free of:
• Share — copy and redistribute the material in any medium or format
• Adapt — remix, transform, and build upon the material
• The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
Under the following terms:
• Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
• NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
• No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.
2. The authors may adopt other non-exclusive license agreements to distribute the published version of the work (e.g., deposit it in an institutional telematics file or publish it in a monographic volume) whenever the initial publication is indicated in this journal.
3. The authors are allowed and recommended disseminating their work through the Internet (e.g. in institutional telematics archives or on their website) before and during the submission process, which can produce interesting exchanges and increase the citations of the published work. (See the Effect of open access).
References
AKCALI, I. D.; INCE, A.; GUZEL, E.: "Selected Physical Properties of Peanuts", International Journal of Food Properties, ISSN: 1094-2912, 9(1): 25-37, 2006.
AYALA, T. C. L.: Estudio de prefactibilidad para la producción y comercialización de maní (Arachis hypogaea L) en el cantón Jipijapa, provincia de Manabí, 69pp., Tesis (en opción al título de Ingeniero Agroempresas), Colegio de Agricultura, alimentos y nutrición, Universidad San Francisco de Quito, Ecuador, 2009.
BARROS, C. J. C.: Comportamiento agronómico de tres variedades de maní (Arachís hipogaea l.) en el cantón Quinsaloma, 78pp., Tesis (en opción al titulo de Ing. Agropecuario), Unidad de Estudios a Distancia. Carrera Agropecuaria, Universidad Técnica de Quevedo (UTEQ), Quevedo, Ecuador, 2015.
BLENGINO, C.: Maní, Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura, 2, 2015.
FAOSTAT: Cultivos. Producción/Rendimiento de Manís (cacahuete) con cáscara en América del Sur + (Total) 1994 - 2016, [en línea] 2017, Disponible en:http://www.fao.org/faostat/es/#data/QC/visualize[Consulta: agosto, 2018].
GOJIYA, D.; DOBARIYA, U.; PANDYA, P.; GOJIYA, K.: "Studies on Physical and Engineering Characteristics of Peanut Kernel", International Journal of Nutritional Science and Food Technology, ISSN 2471-7371, 6(2): 22-27, 2020.
GUAMÁN, R.; ELLAURY, R. J.: Maní. Guía de cultivo para las zonas de Loja y el Oro, Boletín divulgativo, 314, Guayaquil, 2004.
INIAP: INIAP-380. Nueva variedad de Maní de alto potencial. En: INIAP (ed.) Estación Experimental, Boliche. Ecuador, Vol. pp. 5, 1996.
INIAP: INIAP-381. Nueva variedad de Maní precoz para zonas semisecas. En: INIAP (ed.) INIAP: Estación Experimental Boliche, Ecuador, Vol. pp. 10, 2012.
IRAJ, B.; SAYED, H. P.; FATEMEH, R.-A.: "Mechanical behavior of peanut kernel under compression loading as a function of moisture contents", Elixir Agriculture, ISSN 2229-712X, 36: 3552-3557, 2011.
IVAD: Producción actual de maní en Ecuador, rendimientos, y comercialización, [en línea] Disponible en:http://ivad1991.blogspot.com/2015/07/produccion-actual-de-mani-en-ecuador.html. [Consulta: 3 de marzo].
KURT, C.; ARIOGLU, H.: "Physical and mechanical properties of some peanut varieties grown in Mediterranean environment", Sciendo, e-ISSN 2067-1865, Vol. LI(2): 27-34, 2018.
LÓPEZ, A.: Determinación de las propiedades físico-mecánicas de los rizomas de Sagú (Maranta Arundinacea, L) requeridas para el diseño de las máquinas extractoras de almidón, 71pp., Tesis (en opción al título académico de Máster en Ing. Agrícola), Departamento de Ing. Agrícola, Universidad Central de Las Villas, Santa Clara, Cuba, 2015.
MECALUX: Clasificadora y seleccionadora de granos y semillas (Bec-Car), [en línea] Disponible en:https://www.logismarket.com.ar/bec-car/clasificadora-y-seleccionadora-de-granos-y-semillas/2682380584-1224556107-p.html[Consulta: 15 de enero de 2017].
OLAJIDEA, J. O.; IGBEKAB, J. C.: "Some physical properties of groundnut kernels", Journal of Food Engineering, ISSN 0260-8774, 58(2): 201 - 204, 2003.
OSPINA, M. J. E.: Características físico mecánicas y análisis de calidad de granos, edit. Universidad Nacional de Colombia, pp. 101, ISBN: 958-701-182-1, Bogotá, Colombia, 2002.
SARMIENTO, C. L. M.: Evaluación Agronómica de un cultivar de maní (Arachys hipogaea L.) tipo Valencia, en el Valle de Casanga, Provincia de Loja, 126pp., Tesis (en opción al grado previo a la obtención del Título de Ing. Agronomo), Area de Agropecuaria y Recursos Naturales y Renovables, Universidad Nacional de Loja, Loja, Ecuador, 2013.
ZAMBRANO CASANOVA, D. E.: Propiedades físico mecánicas de los granos de maní (Arachis hypogaea L.) Que intervienen en la clasificación gravimétrica, 76pp., Tesis (para optar por al grado de Magister en Ing. Agrícola), Instituto de Postgrado, Universidad Técnica de Manabí, Manabí, Ecuador, 2018.
ZAPATA, N.; VARGAS, M.; VERA, F.: "Crecimiento y productividad de dos genotipos de maní (Arachis hypogaea L.) según densidad poblacional establecidos en Ñuble, Chile", Idesia (Arica), ISSN 0718-3429, 30: 47-54, 2012.