Economic and Productive Evaluation in Passion Fruit Production, Zone Vega Rivera, El Oro
Main Article Content
Abstract
Article Details
Those authors that have publications with this journal accept the following terms:
1. They will retain their copyright and guarantee the journal the right of first publication of their work, which will be simultaneously subject to the License Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) that allows third parties to share the work whenever its author is indicated and its first publication this journal. Under this license the author will be free of:
• Share — copy and redistribute the material in any medium or format
• Adapt — remix, transform, and build upon the material
• The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
Under the following terms:
• Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
• NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
• No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.
2. The authors may adopt other non-exclusive license agreements to distribute the published version of the work (e.g., deposit it in an institutional telematics file or publish it in a monographic volume) whenever the initial publication is indicated in this journal.
3. The authors are allowed and recommended disseminating their work through the Internet (e.g. in institutional telematics archives or on their website) before and during the submission process, which can produce interesting exchanges and increase the citations of the published work. (See the Effect of open access).
References
AGUILAR, J.: Análisis de Ecuador como país exportador de maracuyá con sus oportunidades de inversión en el Ecuador, Universidad Espíritu Santo, Facultad de Economía y Ciencias Empresariales, Tesis (en opción al título de Ingeniero en comercio exterior con concentración en dirección y planeación comercial), Ecuador, 80 p., 2013.
AGUILERA, D.A.: “El costo-beneficio como herramienta de decisión en la inversión en actividades científicas”, Cofin, 11(2): 322-343, 2017, ISSN: 2073-6061.
BURBANO, O.J.L.; VILLAFUERTE, C.F.E.: Maracuyá: sistema productivo sustentable, [en línea], Universidad Católica Santiago de Guayaquil, Tesis (en opción al título de Licenciado en economía), Guayaquil, Ecuador, 2010, Disponible en: http://www.bibliotecasdelecuador.com/Record/ir-:3317-6160, [Consulta: 21 de enero de 2020].
CAÑIZARES, C.A.E.; JARAMILLO, A.E.E.: El cultivo de la Maracuyá en Ecuador, [en línea], Ed. Ediciones Utmach, Universidad Técnica de Machala ed., Mchala, Ecuador, 2015, ISBN: 978-9942-24-008-8, Disponible en: http://repositorio.utmachala.edu.ec/bitstream/48000/6894/1/116%20EL%20CULTIVO% 20DE%20MARACUYA%20EN%20ECUADOR.pdf, [Consulta: 21 de enero de 2020].
CASA, L.: Agroindustria y mercadeo del maracuyá, [en línea], 2010, Disponible en: http://www.asohofrucol.com.co/archivos/biblioteca/biblioteca160AGROINDUSTRIAMERCADEO, [Consulta: 21 de enero de 2021].
CHUQUILLA, L.C.D.F.: Estudio de factibilidad para la producción del cultivo de maracuyá en una extensión de 20 hectáreas en la provincia de Santo Domingo de Los Tsáchilas, [en línea], Pontificia Universidad Católica de Ecuador, Tesis (en opción al título de Ingeniero Comercial), Santo Domingo, Ecuador, 2012, Disponible en: https://issuu.com/pucesd/docs/pdf_diego_fernando_chuquilla_carrer, [Consulta: 25 de enero de 2020].
DURÁN, S.G.M.; ALCÍVAR, M.J.A.: “La cadena de valor en el proceso agrícola de maracuyá”, ECA Sinergia, 11(2): 108-118, 2020, ISSN: 2528-7869, DOI: https://dx.doi.org/10.33936/eca_sinergia.v11i2.2415.
FLORES, P.J.; BARBOZA, N.D.; MONTERO, S.M.N.; GONZÁLEZ, B.C.: “Prefactibilidad para una plantación de una hectárea de maracuyá en San Pablo de Turrubares.”, Revista E-Agronegocios, 5(1), 2019, ISSN: 2215-3462, DOI: https://dx.doi.org/10.18845/rea.v5i1.4030.
GUAJARDO, A.G.; ANDRADE, N.E.: Contabilidad financiera, [en línea], Ed. McGraw-Hilll/Interamericana, 5a ed. ed., México D.F., 2008, ISBN: 970-10-4255-7, Disponible en: https://www.academia.edu/26475454/Contabilidad_Financiera_Guajardo_Cantú_5ta_edición_ McGraw-Hilll/_pdf, [Consulta: 4 de enero de 2020].
HARO, J.; FONSECA, G.; ZAMORA, P.: “Caracterización y Tipificación de la Cadena Agroproductiva del Cultivo de Maracuyá (Passiflora edulis L.) Pedernales”, En: VI Congreso Internacional de la Ciencia, Tecnología, Emprendimiento e Innovación 2019, KnEEngineering, Manabí, Ecuador, pp. 697-716, 2020, DOI: https://dx.doi.org/10.18502/keg.v5i2.6292.
INEC- ECUADOR, E.: Proyeccion Cantonal Total 2010-2020, [en línea], Inst. Instituto Nacional de Estadística de Ecuador (INEC), Quito, Ecuador, 2010, Disponible en: www.ecuadorencifras.com/www.inec.gov.ec, [Consulta: 5 de enero de 2020].
LEÓN, L.M.F.: Estudio de factibilidad para el cultivo de maracuyá (Passiflora edulis), en el Búa, Santo Domingo de los Tsáchilas, Universidad San Francisco de Quito, Colegio de Ciencias e Ingenierías, Tesis (en opción al título de Ingeniero en Agroempresas), Quito, Ecuador, 2013.
LÓPEZ, C.M.: Implementación de un sistema productivo de maracuyá (Passiflora edulis) var. Flavicarpa como modelo agrícola en la vereda Mata de Topocho en Tame-Arauca, [en línea], Universidad La Salle, Facultad de Ciencias Agronómicas, Tesis (en opción al título de Ingeniero Agrónomo), Colombia, 2018, Disponible en: https://ciencia.lasalle.edu.co/ingenieria_agronomica/110, [Consulta: 3 de febrero de 2020].
MIRANDA, D.; FISCHER, G.; CARRANZA, C.; MAGNITSKIY, S.; CASIERRA, F.; BEEKS, W.; FLÓREZ, L.E.: Cultivo, poscosecha y comercialización de las pasifloráceas en Colombia: maracuyá, granadilla, gulupa y curuba, Ed. Sociedad Colombiana de Ciencias Hortícolas, Bogotá, Colombia, 2009, ISBN: 978-958-98678-2-2.
OSPINA, H.D.: Investigación de mercados para la Comercialización de Maracuyá en fresco en la ciudad de Pereira, Universidad de Santiago de Cali, Tesis (en opción al título de Especialista en Gerencia de Mercadeo Global), Santiago de Cali, Colombia, 2019.
OTZEN, T.; MANTEROLA, C.: “Técnicas de Muestreo sobre una Población a Estudio”, International journal of morphology, 35(1): 227-232, 2017, ISSN: ISSN 0717-9367 e-ISSN 0717-9502.
REYES, O.; PÉREZ, P.E.; SUÁREZ, H.J.; GONZÁLEZ, N.J.F.: “Desempeño y balance económico-financiero de la producción de alimentos en una finca diversificada”, Pastos y Forrajes, 39(1): 49-55, 2016, ISSN: 0864-03094, e-ISSN 2078-8452.
SABORÍO, C.; LORÍA, C.: El cultivo de maracuyá “establecimiento y desarrollo, [en línea], Inst. Universidad de Costa Rica (UCR), San José, Costa Rica, 2012, Disponible en: https://es.scribd.com/document/211224506/Manual-de-MaracuyaCd, [Consulta: 3 de febrero de 2020].
SINCHE, O.K.N.: Evaluación productiva y económica en la producción del maracuyá (Passiflor Eedulis), en el sector La Capilla, parroquia El Tambo, Cantón Catamayo, provincia de Loja, Loja, Tesis (en opción al título de ingeniero en administración y producción agropecuaria), Loja, Ecuador, 2016.
TIGRERO, G.F.; LOVATO, T.S.; QUIMI, R.F.: “Estudio de factibilidad de procesadora de derivados de maracuyá. Una alternativa de desarrollo en Santa Elena, Ecuador Autores”, Revista Ciencia UNEMI, 9(1): 21–35, 2016, ISSN: 1390–4272.
VALAREZO, A.; VALAREZO, O.; MENDOZA, A.; ÁLVAREZ, H.; VÁSQUEZ, W.: “El cultivo de maracuyá: Manual técnico para su manejo en el Litoral ecuatoriano”, INIAP. Portoviejo, Ecuador, 2014.
VELASTEGUÍ, L.E.; GUAMAN, R.M.: “El impacto socioeconómico de la producción del maracuyá.”, Visionario Digital, 1(2): 65-74, 2017, ISSN: 2602-8506.