Characterization of Some Physique-Mechanical and Chemical Properties of the Cassava (Manihot esculenta
Main Article Content
Abstract
Article Details
Those authors that have publications with this journal accept the following terms:
1. They will retain their copyright and guarantee the journal the right of first publication of their work, which will be simultaneously subject to the License Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) that allows third parties to share the work whenever its author is indicated and its first publication this journal. Under this license the author will be free of:
• Share — copy and redistribute the material in any medium or format
• Adapt — remix, transform, and build upon the material
• The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
Under the following terms:
• Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
• NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
• No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.
2. The authors may adopt other non-exclusive license agreements to distribute the published version of the work (e.g., deposit it in an institutional telematics file or publish it in a monographic volume) whenever the initial publication is indicated in this journal.
3. The authors are allowed and recommended disseminating their work through the Internet (e.g. in institutional telematics archives or on their website) before and during the submission process, which can produce interesting exchanges and increase the citations of the published work. (See the Effect of open access).
References
ADETAN, D.A.; ADEKOYA, L.O.; ALUKO, B.: “Characterisation of some properties of cassava root tubers”, Journal of Food Engineering, 59(4): 349-353, 2003, ISSN: 0260-8774.
ARISTIZÁBAL, J.; SÁNCHEZ, T.; LORÍO, D.M.: Guía técnica para producción y análisis de almidón de yuca, Ed. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación Roma, 2007, ISBN: 92-5-305677-0.
BRITO, C.I.: Tecnología del manejo poscosecha de la yuca (Manihot esculenta Crantz) para el mercado fresco., Universidad Central “Marta Abreu” de Las Villas, Eng. Thesis, Santa Clara, Villa Clara, Cuba, 46 p., 2017.
CARBALLO, A.; PRADO, L.Y.M.: LYM: Biestadística, Ed. Pueblo y Educación, La Habana, Cuba, 1980.
CEVALLOS, H.: La yuca en Colombia y en el mundo: nuevas perspectivas para un cultivo milenario, Inst. Ministerio de la Agricultura, Colombia, 25 p., 2002.
DADZIE, B.K.; ORCHARD, J.E.: Evaluación rutinaria postcosecha de híbridos de bananos y plátanos: criterios y métodos. Guías técnicas INIBAP 2. ;, Inst. Instituto Internacional de Recursos Fitogenéticos, Red Internacional para el Mejoramiento del Banano y el Plátano, Montpellier, Roma, Italia, 63 p., 1997.
GARCÍA, P.A.; PETROCELLY, E.; SABÍN, R.Y.; HERNÁNDEZ, G.A.; GARCÍA, C.J.: “Evaluación de las principales propiedades físico-mecánicas de la yuca (Manihot esculenta Cranz) para su mecanización”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 26(1): 4-13, 2017, ISSN: 1010-2760, E-ISSN: 2071-0054.
GOMEZ, G.; SANTOS, N.; VALDIVIESO, G.: “Utilización de raíces y productos de yuca en alimentación animal”, En: Ed. Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT), 1983.
ISI: Determination of pH in starch and syrup, Inst. International Starch Institute (ISI), USA, 1999.
LLANOS, G.J..; BUITRAGO, A.J.: La yuca en la alimentación animal, Colombia, 2002.
MARTÍNEZ, H.C.: Fundamentos del manejo y tratamiento poscosecha de productos agrícolas, Ed. Félix Varela, La Habana, Cuba, 212 p., 2012, ISBN: 978-959-07-1641-6.
NC-ISO: 1842-01: Productos de frutas, vegetales y viandas. Determinación del pH, La Habana, Cuba, Vig de 2002.
NC-ISO: 2173-01: Productos de frutas, vegetales y viandas. Determinación de Sólidos Solubles Totales, La Habana, Cuba, Vig de 2002.
NRAG-103:79: Piensos y sus materias primas. Materia seca. Determinación. Método de secado en la estufa, La Habana, Cuba, 5 p., Vig de 1980.
NRAG-105:79: Piensos y sus materias primas. Cenizas. Determinación. Método de incineración, La Habana, Cuba, 3 p., Vig de 1980.
SCOTT, S.: “La yuca en Colombia y el mundo: nuevas perspectivas para un cultivo milenario”, La yuca en el Tercer Milenio: Sistemas modernos de producción, procesamiento, utilización y comercialización, 327: 1, 2002, ISSN: 9586940438.
THOMPSON, A.K.: Tecnología Post - Cosecha de Frutas y Hortalizas, Colombia, 267 p., 1998, ISBN: 958-9401-16-3.
TORO, J.C.; CAÑA, A.: Determinación del contenido de materia seca y almidon en yuca por el sistema de gravedad específico, Inst. Universidad Central de las Villas, Santa Clara, Villa Clara, Cuba, 1983.
WHEATLEY, .: Almacenamiento de raices frescas de yuca., Inst. Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT), 1983.